Jednání s občany Nových Heřminov nekončí, obyvatelé jsou stále proti výstavbě vodní nádrže

8. leden 2019 13:49

I tento rok se bude v Nových Heřminovech na Bruntálsku vyjednávat o stavbě přehrady. Povodí Odry hodlá na pravidelných sezeních přesvědčovat tamní obyvatele o nutnosti vodní nádrže. Někteří tam nádrž nechtějí, protože má zatopit část vesnice. Přehrada má ale ochránit před velkou vodou území kolem celého toku Horní Opavy.

„Oni slibovali, že se nás to nedotkne, že to půjde úplně mimo a takové řeči. A najednou se začaly vykupovat baráky. Každého si zvali zvlášť. Vykoupili je na jedné straně,“ popisuje paní Elena.

„Každopádně jsem proti přehradě, bude tady z toho jen staveniště,“ vyjadřuje se pan František, který si také stavbu vodní nádrže nepřeje.

Nové Heřminovy neuspěly s ústavní stížností. Bojovat proti přehradě ale budou dál

Vizualizace přehrady Nové Heřminovy

Obec Nové Heřminovy na Bruntálsku bude dál bojovat proti stavbě přehrady. Obci se nelíbí, že by nádrž zalila část jejího území. Ústavní soud sice zamítl stížnost radnice na vymezení nádrže v územních zásadách rozvoje Moravskoslezského kraje, ale obec hodlá stavbu blokovat i v příštích letech, jak to jen půjde.

Nové Heřminovy se celou dobu opírají o jednu studii, která říká, že protipovodňovou ochranu by zajistila i varianta bez přehrady. „My tvrdíme, že to nikdy prověřeno nebylo. Varianta protipovodňové ochrany bez přehrady byla odložena ještě dřív, než se začalo něco rozhodovat,“ přibližuje nezávislý starosta Ludvík Drobný.

Podle Povodí Odry i tuto možnost vzali odborníci v potaz a bez vodní nádrže to podle nich nejde. Povodí tak plánuje na tento rok besedy v obci, kde budou nutnost přehrady vysvětlovat.

Povodí chybí pro stavbu vykoupit zhruba jedno procento potřebných pozemků. Ústavní soud v loňském roce určil, že obec musí přijmout krajský územní plán, ve kterém je už přehrada zakreslena. Obec se ale i tak hodlá bránit dál.

autor: Klára Kohutová
Spustit audio

Související