Jednou z prvních obětí druhé světové války byl rodák z Třince Rudolf Josiek. Teď dostal ocenění

10. květen 2018 06:20

V Třinci uctili válečného hrdinu Rudolfa Josieka. Město mu in memoriam udělilo čestné občanství. Ocenění si včera na třinecké radnici přebrali jeho příbuzní. Josiek zemřel při obraně vlasti v roce 1938. Do začátku 2. světové války tehdy zbýval ještě skoro rok, kolem hranice se ale stupňovaly konflikty mezi henleinovci a stráží obrany státu, která měla chránit republiku.

„Byl to mladý kluk, který chtěl žít,“ říká o svém strýci Jaroslav Šurman. Jeho rodina dodnes uchovává dopisy, které psal z pohraničí, kam ho přemístili jako dozorčího finanční stráže.

Osudným se pro Rudolfa Josieka stalo 28. září 1938. Střežil tehdy železniční přejezd v Horních Lomanech, kolem druhé v noci se k místu blížila motorka s henleinovci.

„Volali na něho – nestřílejte, my jsme sociální demokraté. Josiek vyšel vstříc, samozřejmě byl jištěn dalším dozorcem finanční stráže. Ale byla tma, oni přiskočili, vytrhli mu zbraň a tou mu prostřelili břicho,“ popisuje vojenský historik Petr Majer.

Období bylo tehdy pro Československo zlomové, byla podepsána mnichovská dohoda a na Těšínsku zabrala část území polská armáda. Rudolfa Josieka tehdy rychle převezli na pohřeb do Třince, ještě v zakrvácené uniformě.

„Jeho maminka to tady prala v potoku u Líštné. A bylo to velmi těžké. Když jsem nad tím přemýšlel, tak toho 1. října 1938 se tady v Třinci naposled hrála československá hymna, protože 2. října už byl Třinec postupně obsazen,“ připomíná Majer.

Vystavena je i Josiekova šavle a válečný kříž

Úmrtní list Rudolfa Josieka, jeho fotografie, šavle a hlavně Československý válečný kříž, kterým byl vyznamenán, jsou teď vystaveny na třinecké radnici. Město ho jmenovalo čestným občanem.

„V novodobé historii města Třince je to pošesté, kdy zastupitelstvo rozhodlo udělit to nejvyšší ocenění, které je v jeho kompetenci. Já si velmi vážím toho, že jsem mohla toto čestné občanství udělit pozůstalým po panu Rudolfu Josiekovi,“ říká starostka Třince Věra Palkovská (nez.).

Rudolf Josiek byl první obětí nacismu z Třinecka. Zemřel, když mu bylo pouhých 23 let. „Šel vlastně bránit vlast. V dopisech je psáno, že tam jel na obranu vlasti proti henleinovcům. Neváhal položit život,“ dodává Jaroslav Šurman.

Rodina a hosté slavnostního udělení čestného občanství Rudolfu Josiekovi in memoriam
autor: iha
Spustit audio