Jehněčí na krétský způsob, venkovský salát a dezert z jogurtu

Tentokrát se necháme inspirovat řeckou kuchyní. Zavítáme totiž do Řecké taverny na Zámku Poruba v Ostravě. Společně s tamními kuchaři si povíme o řeckých tradičních pokrmech a také poradíme, jak si připravit jehněčí na krétský způsob, nebude chybět ani řecký salát a chutný řecký desert.



Jehněčí žebírka na krétský způsob

Jehněčí žebírka nebo hřbet osolíme, opepříme, dáme do pekáče, zalijeme dobrým suchým vínem. Ještě do jídla přidáme špetku medu, šalvěj a tymián. Kolem žebírek dáme celé neoloupané česneky a celé cibule, přidáme očištěné a neoloupané brambory. Směs zeleniny a masa zalijeme olivovým olejem. Pečeme v troubě na 160 stupňů, nejlépe 3 hodiny.


Řecký venkovský salát

- ledový salát
- okurka
- cherry rajčátka
- černé řecké olivy s peckou
- sýr feta
- oregáno
- olivový olej

Ledový salát natrháme, na půlky nakrájíme rajčátka, na kostičky nebo půlky nakrájíme okurku. Směs zeleniny vložíme do misky a zalijeme olivovým olejem a zamícháme. Přidáme sýr feta, posypeme orgánem a zalijeme znovu olivovým olejem. Můžeme podávat.


Řecký dezert z jogurtu

- jogurt
- krupice
- 5 vajec
- 1 kostka másla
- citrónová kůra
- koňak
- medovovanilkový sirup

3 hrnky krupice, 1 prášek do pečiva, 5 vajec zvlášť žloutky a zvlášť našlehaný bílek, celé máslo, 2 hrnky cukru nejlépe hnědého, 1 hrnek řeckého jogurtu, a 1,5 dcl koňaku. Vše smícháme a dáme péct do trouby - 150 stupňů na 40 minut.

Mezitím si připravíme medovovanilkový sirup.
3 hrnky vody, 2 hrnky cukru, 1 vanilkový lusk, citronová kůra a šťáva z jednoho citrónu. Směs vaříme asi 5 minut na ohni a necháme vychladnout.

Hotovou buchtu zalijeme studeným sirupem a necháme na chvíli v lednici, poté krájíme na malé kousky a podáváme.

autor: Jana Hovjacká

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.