Jeho modelů Ferrari si všimli i v Maranellu. Seznamte se s karvinským modelářem Milanem Paulusem

10. leden 2020

Na stěně v předsíni má vystavený blatník, fotku Pierra Ferrariho nebo knihu s podpisem Nikiho Laudy. A kromě toho také poháry různých velikostí. Jeden pokoj je ale speciální, tam na policích vystavuje svoje modely Ferrari. Milan Paulus z Karviné se do červeného rychlého auta s ladnou siluetou zamiloval již před mnoha lety.

Se skládáním či lepením modelů začínal jako malý kluk. „Každý má rád autíčka, ale tenkrát tolik hraček nebylo. Takže máma mi koupila ABC – časopis, ve kterém byly vystřihovánky a mimochodem i auta. A tak jsem začal stavět,“ vzpomíná na své modelářské začátky pan Paulus.

K Ferrari ale vedla dlouhá cesta. Jeho úplně prvním modelem byl obrněný automobil, který používal Lenin. „Když jsem ho postavil, máma mi ho roztrhala. Ale stavěl jsem všechno – domy, lodě, letadla a samozřejmě auta,“ vypráví modelář.

K formulím od Ferrari se pořádně dostal až někdy před jedenácti či dvanácti lety, a to v souvislosti s rozšířením dostupnosti internetu, který panu Paulusovi slouží jako zdroj technických údajů a dalších informací.

Jeho modely jsou v měřítku 1:6. „Ve světě už tomu říkají ‚Milan's scale‘. Je to moje měřítko a tím je to vlastně unikátní, protože to nikdo jiný nedělá. Klasické měřítko 1:24 je moc malé, nejsou tam detaily. Zkoušel jsem i 1:3, ale to už bylo zase moc velké,“ vysvětluje Milan Paulus.

Cesta do Maranella

Paulusova sbírka čítá přes 60 modelů formulí Ferrari, která zachycuje kompletní historii od roku 1948. „To je ještě dva roky předtím, než oficiálně vznikla Formule 1. A mám to až po předloňskou sezónu,“ říká modelář.

Galerie vznikla na konci roku 2014. „Chodili se na to ke mě dívat kamarádi a pak nás napadlo, že by se to mohlo ukazovat. Ale člověk může umět rukama cokoliv, může být geniální, ale pokud nemá štěstí a nepotká ty pravé lidi, tak už o něm nikdo nikdy neuslyší. A já měl na lidi obrovské štěstí,“ upozorňuje pan Paulus.

Montážní linka

Když postavil model Ferrari 488 GT3 pro český tým Scuderia Praha, tak je pak pozvali do Maranella. „Takže jsme byli v továrně, kde se vyrábí auta. Chviličku i u formulí, než nás vyhnali. Říká se, že člověk je v sedmém nebi, ale já byl v tu chvíli ve dvacátém! Splnil se mi dětský sen,“ usmívá se modelář.

V současné době chystá model pro Piera Ferrariho. „Měl by ho dostat v červnu, protože to má Ferrari výročí tisícího závodu ve formuli 1. Takže to je něco obrovského, to nemá nikdo. A byl bych rád, kdyby ten náš model dostal,“ přeje si pan Paulus.

Spustit audio

Související