Jen v kraji na otravu metanolem zemřelo nejméně osm lidí

12. září 2012

Počet mrtvých kvůli metanolu roste. V našem regionu zemřelo nejméně osm lidí. Policie nevylučuje, že zdroj pančovaného alkoholu je na severu Moravy. Ministr zdravotnictví zakázal prodej alkoholu ve stáncích.

Kvůli aféře s metanolem udělali policisté několik domovních prohlídek na Karvinsku a Frýdecko-Místecku. Nevylučují, že zdroj smrtící lihoviny je právě na severu Moravy a že počet stíhaných se rozšíří. Ve vazbě je zatím pouze šestatřicetiletý muž z Havířova.

„Opravdu jsme regionem rázovitým. K dnešnímu dni můžu jednoznačně potvrdit osm zemřelých v souvislosti s intoxikací metanolem,“ potvrdil přednosta Ústavu soudního lékařství Libor Dvořáček.

I v rázovitém regionu však začínají být lidé při nakupování levných lihovin opatrnější. „Rozhodně ho nebudu kupovat ve stáncích, tam už v životě nepůjdu,“ tvrdí jedna z námi oslovených žen.

Jednou z vyšetřovacích verzí je, že zdroj smrtící lihoviny je na Havířovsku. Tam byly první oběti a tam kriminalisté zatkli šestatřicetiletého muže.

„Není to ve fázi, kdy tento člověk aktivně spolupracuje s policií. To znamená, nemůžeme říct, jestli je hlavou nebo jestli je tím posledním článkem. Každopádně přichází do úvahy všechny verze,“ řekl krajský policejní ředitel Tomáš Tuhý.

Experti ze soudního lékařství také zjistili, že v některých smrtících lahvích se objevuje čistý metanol ve velmi vysokých koncentracích.

Vláda zakázala stánkový prodej alkoholu

Vláda kvůli rostoucím otravám metylalkoholem zakázala plošný prodej tvrdého alkoholu ve stáncích. Zákaz platí do odvolání, vyhlásil ho ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09).

Ministr zdravotnictví Leoš Heger ohlašuje zákaz prodeje tvrdého alkoholu ve stáncích

„Provozovatelům stánků, stánků s občerstvením, mobilních stánků a jiných mobilních a přechodných provozů se zakazuje rozlévání a prodej lihovin typu destilátů a tuzemáků s obsahem alkoholu nad 30 objemových procent alkoholu,“ řekl prostřednictvím médií Heger.

Bezpečnostní rada kraje zřídila krizovou linku


Lidé v Moravskoslezském kraji mohou kvůli nebezpečnému metylakoholu volat na krizovou linku. Má číslo 950 739 943. Telefony bude zvedat odborník z Krajské hygienické stanice. Speciální poradnu pro lidi zřídil kraj po jednání krizového štábu.

Hejtman Jaroslav Palas současně oznámil, že požádali o další opatření vládu. „Předně legislativní rámec by se měl zpřísnit v tom, aby se omezil počet míst, kde by se prodával alkohol jako takový. To znamená tržnice, různé pochybné nálevny, aby sankce plynoucí z takovýchto pochybení byly přísnější,“ uvedl hejtman.

Krizový štáb Moravskoslezského kraje dnes také oznámil, že v regionu je zatím dostatek specializovaných lůžek v nemocnicích.

Pokračují také kontroly provozoven

Celníci, hygienici i kontroloři potravinářské inspekce dnes vyrazili do terénu a pokračovali v kontrolách. Odebírali vzorky, kterých je už ale mnoho, a tak na pomoc přišli hasiči. Ti dali k dispozici svou laboratoř.

Mezitím hlásí nový případ otravy Opava. Ve Slezské nemocnici lékaři pečují o mladého muže. Do nemocnice byl přijímán při vědomí a lékařům stihl říct, že o víkendu vypil vodku a oslepl.

Tento mladý muž je z Budišova nad Budišovkou, odkud dosud žádný případ nebyl hlášen. Ukazuje se tak, jak se jedovatý alkohol postupně rozšiřuje do celého kraje.

Pár skleniček alkoholu a potom už jen tma

Chvíle, která panu Vladimíru Lipinovi obrátila život vzhůru nohama. Napil se totiž čepované lihoviny, která zabíjí. Pan Vladimír ale díky lékařům z havířovské nemocnice přežil. Teď leží na interním oddělení a vzpamatovává se z krutých následků. Ztratil zrak. Přesto má zájem o aktuální dění a přál si vlastnit malé rádio. Český rozhlas Ostrava mu přání splnil.

Čtěte také

autoři: ada , tif , Jana Jeckelová , iha
Spustit audio

Více z pořadu