Jestli vám chybí vůně a atmosféra opravdu starého kina, zajeďte si do Polanky nad Odrou

6. listopad 2019

V centru okrajového ostravského obvodu je stále fungující kinosál se starými dřevěnými sedátky, mohutnými závěsy na vstupních dveřích i dobovými fotkami. Letos retro kino slaví úctyhodných 90 let.

„V podstatě jsme to kino zachovali tak, jak bylo. V letošním roce slavíme 90 let od založení, čili v roce 1929 to kino založili a jede v podstatě až do dnešních dní,“ říká provozovatel kina Jiří Adamec.

Na stěnách kina visí fotografie známých českých herců v černobílém pojetí – Josef Bek, Jana Hlaváčová...

Kinosál polaneckého biografu

Během natáčení jsme byli nadšení i ze sedaček, takové se totiž už jen tak nevidí. A kupodivu vůbec nevržou. „Všechno je promazáno, namazáno, opraveno,“ ujišťuje pan Adamec.

Hvězdný prach

„Naše kino – všechno je retro. Když tady do sálu vstoupil pracovník firmy, která to chtěla digitalizovat, nadechl se a řekl: ten prach, ten hvězdný prach, je tady cítit všude. Krása!“

Kino dnes nabízí přes 200 míst k sezení a promítá se tady jednou týdně. „Promítáme tady z DVD nebo z Blu-ray. To nám umožňuje promítat až půl roku po premiéře, takže lidé, kteří premiéru nestihnou, se pak vracejí k nám. A jezdí sem lidé i z Frýdlantu, z Opavy – prostě zdaleka,“ upozorňuje provozovatel kina.

Spustit audio

Související