Jezdecký klub ve Sviadnově se věnuje dětem a hiporehabilitaci

20. listopad 2014

Kůň bez jezdce je stále koněm, ale jezdec bez koně je obyčejným člověkem. Takovéto heslo vyznávají milovníci těchto ušlechtilých zvířat. A stejně tak vám druhým dechem poví, že Nejkrásnější pohled na svět je z koňského hřbetu.

Nemusíte být ale nutně zdatným jezdcem, abyste uznali, že koně mají prostě něco do sebe. Už jen jejich přítomnost působí terapeuticky. Přesvědčit se o tom můžete například při návštěvě Jezdeckého klubu ve Sviadnově na Frýdecko-Místecku.

Ve velké kryté hale pokojně stojí dvě klisny, kolem nich se s úsměvem na tváři pohybují lidé. Instruktorky hipoterapie je jemně zapojují do činností spojených s péčí o koně. I přes zjevné mentální postižení je vidět, jak jim to dělá radost.

Koně prý pomáhají přežít pubertu. A také pomáhají aktivizovat třeba mentálně postižené lidi. Proto do sviadnovského Jezdeckého klubu pravidelně docházejí klienti z centra Žirafa ze sousedního Frýdku-Místku.

Darja Hrůzková ze sviadnovského jezdeckého klubu nám pak prozradila, že měla být původně házenkářkou, ovšem láska ke koním ji úplně změnila životní cestu. Dnes jich mají ve stájích téměř dvacet a hlavním posláním je aktivní výcvik dětí a hiporehabilitace.

Více se o sviadnovském jezdeckém klubu dozvíte poslechem přiloženého audio souboru (viz ‚Přehrajte si celý příspěvek‘ v úvodu článku). Tento i další díly našeho magazínu pak najdete v iRadiu.

Spustit audio