Jindřich Dolanský z Havířova jako plavčík zachránil desítky životů. Teď po něm pojmenují i koupaliště

30. březen 2019

Když se řekne Jindřich Dolanský, málokdo bude vědět, o koho se jedná. Kromě několika desítek lidí, které si jeho jméno budou pamatovat navždy. Zachránil jim totiž život. Plavčík a stomatolog funguje na havířovském koupališti 35 let. Letos po něm město nejen pojmenovalo plovárnu, ale rozhodlo se ho i vyznamenat.

Jindřich Dolanský mě právě provází po havířovském koupališti, které je pro něho druhým domovem. K práci plavčíka se přitom dostal náhodně, když šel se svou manželkou v roce 1984 na plovárnu.

„A z rozhlasu vyšla zpráva, kde se ptali, jestli je na koupališti přítomen lékař. Tak jsem zašel do plavčíkárny a jednalo se tam o nějaký drobný úraz. Pomohl jsem to ošetřit, vrátil jsem se na deku a za půl hodiny přišli znovu za mnou, požádali mě znovu o další pomoc. Asi za hodinu přišli potřetí a to už přišli s prosbou, jestli bych tam byl následující den, že bych tam měl spolupráci a vstup zadarmo,“ vzpomíná pan Dolanský.

A tady spolupráce teprve začala. Postupem času si Jindřich Dolanský do areálu koupaliště přestěhoval i svou stomatologickou ambulanci, aby byl doslova kdykoliv po ruce.

Kolik za posledních pětatřicet let zachránil životů, ani sám neví. Pořád má ale v živé paměti ty nejtěžší případy. „Kdy přišel na koupaliště dědeček a svému vnukovi chtěl ukázat, jak se skáče šipka. Skočil v té nejmenší hloubce a hlavou narazil na dno. Zlomil si krční obratel, v tu chvíli ochrnul. Vůbec netuším, jak dlouho byl ten pán pod vodou, jak dlouho byl v klinické smrti,“ popisuje plavčík. Tenkrát se mu podařilo zraněného nejen zachránit, ale dokonce se vše obešlo bez trvalých následků.

Stomatolog Jindřich Dolanský dělá plavčíka už 35 let

K ocenění i pojmenování koupaliště se staví skromně. „Návštěvníci koupaliště vždy říkali – Jindro, proč se to nejmenuje po tobě? A tak z toho vznikla taková humorná situace. A byl konec loňského roku, kdy mi pan ředitel oznámil, že vedení města se usneslo, že koupaliště se bude jmenovat Jindřich, což mě potěšilo. Jen mě to trošku zaskočilo z toho důvodu, že veškeré názvy se dělají byť po celebritách, ale až posmrtně. Takže se obávám, abych dožil léta,“ uzavírá se smíchem Jindřich Dolanský.

Po pětatřiceti letech prý stále neví, co je to syndrom vyhoření. Proto kdo zavítá v létě na havířovské koupaliště, pravděpodobně ho tam potká.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.