Jiří Bartoška: Hvězdy jsou třešně na dortu

3. červenec 2003

Letošní 38. ročník karlovarského mezinárodního filmového festivalu se nese ve znamení malého výročí. Je tomu totiž přesně deset let, kdy festival začali společně organizovat Eva Zaoralová a Jiří Bartoška. Že se jim spolupráce daří, můžeme posoudit každým rokem. Také letos pro diváky připravili mnoho zlepšení a novinek.

Například letos festivalové akreditace nahradily magnetické karty zvané festivalové pasy. Na parkovišti stojí tak zvaný nafukovací kinosál a všechny letošní projekce budou opatřeny titulky. Další podrobnosti o letošním ročníku zjišťovali Jolka Krásná a Petr Vavrouška přímo u prezidenta festivalu Jiřího Bartošky. Jak uvedl, i pár hodin před festivalem se cítí dobře.

J. Bartoška: "Rudla Hrušínský na dotaz ,Jak se máte' říkával: ,Prosil bych lehčí otázku.' A Olda Holý říkával: ,Na to, jak vypadám a co umím, docela dobře.' Takže se mám dobře.

Pro mě je vlastně 38. ročník přípravou na 39. ročník, protože tu máme partnery a už se bavíme o ročníku příštím. Dostávám se tak do situace, a už jsem o tom mnohokrát mluvil, že během festivalu vidím jen 5 nebo 6 biáků. A to jsou takové ty protokolární projekce, to znamená zahájení, zakončení, nebo když přijede pan prezident nebo nějaká takováto osobnost, kterou doprovázím do kina. Ale jinak na festivalu moc biáků moc nevidím.

S doktorkou Zaoralovou letos děláme 10. ročník, máme takové kulaté výročí. Ze začátku bylo velmi složité festival ufinancovat. Protože festival vznikal s pocitem, že se ho stát zřekl, že ho nechce, že ho pokládá za nedůležitý. Dneska už není ani tak problém financovat festival jako technická stránka. Naše společnost festival z peněz, které sežene, a je to 80 % soukromých peněz a 20 % ze státních prostředků, dokáže organizačně zajistit, ale už ho nedokážeme technicky dovybavovat."

Proto jste se letos rozhodli pro novinku, kterou je nafukovací stan?

J. Bartoška: "Jednak proto a také jsme přišli o 2 kina. O kino Imperial, kde nám ze strany Imperialu nebylo umožněno kinosál užívat, a o kino v objektu Bristol. V Imperialu byl příjemný sál a reprízovalo se v něm hodně filmů. Z Bristolu, kde bylo také docela příjemné a hezké kino, se udělaly prádelny.

Tady se ukazuje, jak je festival křehký a zranitelný. Město Karlovy Vary vlastní kino Čas a kdo jezdí do Karlových Varů, ví, v jakém je technickém stavu. A pak má město kino Drahomíra, která je už poněkud z ruky. Každý rok jsme závislí na tom, jestli budeme mít dost kinosálů, abychom v nich mohli reprízovat a zahrát všechny tituly. Záměrně jsem vynechal Thermal, který je ke dnešnímu dni státní, ale bude se privatizovat."

Budete se vy jako společnost, která organizuje festival, také o tu privatizaci ucházet?

J. Bartoška: "Ne, my jednak nemáme ambice hlídat, jestli někdo dělá 7gramové kafe nebo nedělá, ale je to strašných peněz a my jsme organizace, která peníze utrácí, ale nevydělává."

Když objíždíte ostatní festivaly po světě, inspirovalo vás něco natolik, že byste to chtěl mít také v Karlových Varech a zatím se to nepodařilo? Tedy kromě moře v Cannes, protože pokud nemáte Cimrmana, který by vám ho nakreslil...

J. Bartoška: "Nakreslit to dovedeme, ale... Samozřejmě, co může člověk závidět, je v Berlínu Postdammer Platz v samém centru. Já se nechci rouhat, ale to vypadá jako katedrála v Seville. Je to nádherné, dokonale technicky vybavené. Pallé - festival canneský, to je nádherný prostor.

Hotel Thermal by možná potřeboval nové židle, ale je v něm nový dolby digital zvuk, je tam nové plátno. Myslím si, že se hlavní kinosál hodně technicky zlepšil. Jenže hned vedle toho je třeba Grandhotel Pup, ve kterém je kino ze židlí, bez elevace, se skleněnou střechou, takže zvuk tam plave, nejde to nijak ozvučit.

To jsou takové naše problémy. Na druhé straně, musím se pochlubit, letos odpadají překladatelská sluchátka, protože všechna kina budou mít titulkovací zařízení. To je velký technický pokrok."

Nemůžu se nezeptat - jaké filmové hvězdy letos na festival přijedou?

J. Bartoška: "Dřív zde byla spousta hvězd z Evropy, ale dneska hodně lidí tady v Česku nezná velké slavné evropské herce - a to je škoda. Proto se všichni stále ptají, která hvězda přijede, a když to není Sharon Stone, tak to prostě pro ně není hvězda. Hvězdy jsou třešně na dortu, ale festival je o tom, že lidi uvidí bijáky. A jestli chce někdo vidět hvězdu, ať jde do videopůjčovny, půjčí si Mickey Mouse, pustí si ho a hodinu s ním prožije večer s hvězdou."

autoři: pev , jok
Spustit audio