Jiří Wilson Němec: Dýmka a Knihovník. Dvě povídky o dobré smrti

Dobrá smrt, to je to nejlepší, co nás na konci života může čekat. Také v těchto dvou povídkách od Jiřího Wilsona Němce hrají podstatnou roli duchové.

Účinkují: Zdeněk Julina a Václav Bahník
Připravila: Eva Lenartová
Zvukový mistr: Zdeněk Prchlík
Režie: Tomáš Soldán
Premiéra: 26. 2. 2023

Ten první se ukrývá v dýmce a dokáže splnit jakékoliv přání. Což, jak víme, nebývá vždy k dobru. Ten druhý je v záhrobí poněkud neklidný a potřebuje spíš, aby někdo splnil přání jemu. Jak to dopadne?

Jiří Wilson Němec

Jiří Wilson Němec se narodil v Prostějově, ale domorodcem se cítí být v Nových Vilémovicích, tedy v Rychlebských horách, kde prožil dobu dospívání. Tedy čas, kdy se formuje rozum i duše. A Jiří Wilson Němec se do svých milovaných hor, kde se snoubí krása s tajemnem, stále vrací, přestože jej osud před lety upoutal na invalidní vozík.

Rychlebské hory nejsou žádné velehory. Ani na výšku, nejvyšší hora Smrk měří 1127 m, ani na délku, pohoří se táhne něco málo přes 40 km. Jsou však krásné, tajemné, a jsem tam doma.
Jiří Wilson Němec

Jiří Wilson Němec je původním povoláním chemik, poté pracoval jako redaktor v rádiu a vystupoval v roli příležitostného moderátora hudebních akcí. Je autorem několika básnických sbírek a řady povídek, z nichž mnohé se odehrávají právě v prostředí Rychlebských hor a jsou tak autorovým návratem do dětství.

Svět je plný příběhů, ale jen někteří z nás je dokážou ve správné chvíli uvidět či uslyšet. A ještě méně je těch, kteří je umějí předat dál. Jiří Wilson Němec tu schopnost má. Je laskavým vypravěčem příběhů, které mohl prožít kdokoli z nás.

Pořad Setkání s literaturou poslouchejte ve vysílání Českého rozhlasu Olomouc každou sobotu od 18:04, následně po dobu jednoho týdne ZDE na webu.

autoři: Tomáš Soldán , ele
Spustit audio