Jiříkovu na Bruntálsku hrozí bankrot

2. srpen 2001
Co nás pálí , Co nás pálí

Obci Jiříkov na Bruntálsku hrozí finanční kolaps. Bývalé zastupitelstvo schválilo půjčku od Komerční banky kvůli přestavbě jedné z obecních budov na hotel. Původní rozpočet byl ale dvojnásobně překročen, takže stavba byla nakonec zastavena. Obec tak nemá ani hotel, ani peníze na splácení úvěru.

Starostou Jiříkova, obce se zhruba 300 obyvatel, je Jiří Halouzka. Potvrdil, že původní rozpočet na rekonstrukci objektu byl 5 mil.Kč. Teď by ale bylo třeba jedenkrát tolik. Obec přitom ročně hospodaří s pouhými 2 miliony korun. Starosta viní jednoznačně bývalé zastupitelstvo.

Jiří Halouzka: Neudělalo si pořádně plány návratností. Projektová dokumentace se měnila několikrát za sebou a myslím si, že to byl dost nešťastný a neuvážený krok.

Zastupitelstvo může schválit v podstatě cokoliv, co souvisí s hospodařením obce. I neúměrné zadlužení. podle právníka Jiřího Mlčocha přímá odpovědnost neexistuje.

Jiří Mlčoch: Jedna z amplicid tzv.kolektivního rozhodování, kdy jednotlivec, tedy člen zastupitelstva nenese odpovědnost, konkrétní odpovědnost, za hlasování nebo za rozhodnutí celého kolektivního orgánu.

Starosta Halouzka nemá čím splácet úvěr. Obecní kasa je na dně.

"V podstatě jsem dostal danajský dar, nicméně ho musíme řešit a obec je s penězi úplně na štíru. Kdybychom neměli nějaký majetek, tak bychom se úplně položili."

Jiříkov už prodal bývalou školní družinu a dům služeb. K mání je i místní kaplička za 300 000 Kč. To vše ale dluh zřejmě neurovná.

"Poslední věc, co nám zbyla, tak jsou obecní lesy."

Pravdou je, že obec jako taková nemůže kvůli dluhům zaniknout. Jak dodává právník Jiří Mlčoch, nemůže se ani dostat do konkursu.

"Zákon o konkurse a vyrovnání vysloveně v §1A vylučuje možnost použití tohoto zákona o konkursu a vyrovnání na obce, tedy jinými slovy, obec zbankrotovat nemůže."

Jana Švarcová z OÚ Bruntál podotýká, že úřad by Jiříkovu pomohl rád, kdyby to jenom šlo.

"Tyto smluvní vztahy, do kterých vstoupilo zastupitelstvo obce, jsou čistě záležitostí zastupitelstva a tady OÚ nemůže nijak zasahovat."

Komerční banka bude rozhodně hájit své zájmy. Podle své mluvčí Marie Růžičkové ale upřednostní rozumnou dohodu.

"To je prostě povinnost banky vymáhat poskytnuté úvěry. Na straně druhé jsme si vědomi toho, že ta obec má nějaké finanční omezení, nějaké finanční limity, takže například jednáme i o odprodeji majetku, který pro tu obec není úplně potřebný, jehož prodej by uspokojil pohledávku KB, to je například jedno z těch možných řešení."

Zadlužených obcí je celá řada. U těch menších se řešení situace hledá velmi těžko.

autor: mrk
Spustit audio

Více z pořadu