Jízda příměstskými autobusy v Moravskoslezském kraji od července podraží

21. červen 2021 06:20

Celkem 40 haléřů na 1 kilometr si od července připlatí cestující z příměstských autobusových linek v Moravskoslezském kraji. Kraj tímto způsobem reaguje na následky koronavirových opatření, kdy lidé autobusy jezdili omezeně a vznikly tím velké ztráty.

Zdražení jízdného bylo pro hejtmanství kvůli koronavirovým omezením nevyhnutelné. Dopravci, které kraj dotuje, totiž museli řešit výrazný úbytek cestujících a dostali se do velkých ztrát.

„Ztráty na tržbách jsou skutečně velké. Jezdíme na městských i příměstských linkách a za dobu covidovou jsme vyčíslili ztrátu vyšších desítek milionů korun,“ vysvětluje třeba Jakub Vyvial, ředitel divize osobní dopravy ČSAD Havířov, Karviná a Frýdek-Místek.

Podle něj zdražení pocítí hlavně cestující, kteří jezdí nepravidelně. „Zdražení je o 40 haléřů na kilometrickém tarifu, nicméně to neznamená finální zdražení o 40 procent, protože cestující na začátku platí jakoby vstupní paušál a pak se mu následně připočítává ten tarif. Takže zdražení pro tyto nepravidelné cestující je v reálu cca 20 procent,“ dodává Vyvial

Zdražení se navíc týká pouze jízdenek zaplacených v hotovosti. „Ten, kdo má dnes měsíční nebo i delší časovou jízdenku, tak toho se změna ceny nedotkne,“ popisuje náměstek hejtmana Radek Podstawka (ANO).

Podle něj kraj předpokládá, že ztráta z příměstské dopravy se letos může pohybovat až okolo 140 milionů korun.

autor: Petr Dušek
Spustit audio

Související