Jsem spíš sběratelka. S Jaroslavou Rozsypalovou-Vykoupilovou o její knize Babské rady

2. květen 2021

Jaroslava Rozsypalová-Vykoupilová moderuje pořad Babské rady v Českém rozhlase Brno už od roku 2016. Nyní vychází v Radioservisu její stejnojmenná kniha plná praktických rad do domácnosti i pro zdravý život.

Jak pořad Babské rady v brněnském rozhlase vznikl?

V dopoledním vysílání byla pravidelná a oblíbená rubrika Recepty a do té posluchači posílali postupy na svá oblíbená jídla. Často do dopisů připsali i nějakou „vychytávku“. S nápadem na Babské rady jako pravidelnou pondělní půlhodinu přišla a prosadila ho tehdy dramaturgyně Zuzana Plíšková. Ta rady i pečlivě archivovala a často sama prověřovala vlastní zkušeností. Už několik let žije v zahraničí, ale pořad si díky oblibě a zájmu posluchačů stále drží v programu své místo.

Babské rady fungují vlastně jako poradna – některý posluchač se na něco zeptá a jiný mu poradí. Máte také nějaké vlastní rady, o které se s posluchači dělíte?

Každé pokračování začíná startovním tématem, například rady k pečení. K tomu si připravím první rady, které čerpám z různých zdrojů – z dopisů a e-mailů posluchačů i ze staré rodinné kuchařky, kterou moje maminka zdědila po své mamince. Posluchači posléze přidávají svoje zkušenosti. Jedno téma však není nikdy ve vysílání osamělé. Často se prolínají různé otázky i zkušenosti. Spíš je to živý pel-mel.

Jarka Vykoupilová (vlevo) a Zuzana Plíšková, moderátorky poradny Babské rady.

Na základě pořadu vznikla i kniha Babské rady, která právě vychází v Radioservisu. Kdo s tím nápadem přišel?

S nápadem přišel vloni Jiří Kokmotos, vedoucí programu brněnského rozhlasu. Navázal tak na zkušenost, kdy jsme v minulosti vydali brožurku s názvem Babské rady, o kterou se strhl nebývalý zájem. Bydlím v malém městečku a u našeho domu stále někdo zvonil a prosil mě o výtisk. Brožurka byla rychle rozebrána. Celou dobu jsem rady při vysílání zapisovala, hlavně proto, abych se k nim mohla vracet, když se někdo bude znovu ptát. Měla jsem hromadu ručně popsaných papírů, k tomu dopisy a e-maily od posluchačů. Na knihu jsem původně nemyslela, ale nápad mě nadchnul. I když to znamenalo vše přepsat a dát do kapitol. Proto se cítím být více sběratelkou než spisovatelkou.

Najdeme v knize pouze rady, které zazněly ve vysílání, nebo jste přidala i nějaké vlastní?

Převážná část rad je skutečně dílem rozhlasového pořadu stejného jména. Já sama velmi ráda vařím a peču, takže rady do kuchyně jsem mohla doplnit i z vlastních zkušeností nebo zápisků v ohmatané knize receptů z naší rodiny. Rukama mi prošly i knihy určené například zahrádkářům nebo knihy s lidovým léčitelstvím, které jsem četla spíš pro inspiraci. Knižní Babské rady jsem chtěla povýšit tím, že ji uzavírá kapitola bylinkářky Blanky Kocourkové, která dává odborné a praktické rady o zpracování bylin a jejich využití.

Kniha Babské rady

Řídíte se některými radami i ve svém každodenním životě?

Z dětství si pamatuji na čaj s máslem – ten pomůže proti kašli – a také na šálek teplého mléka s medem před usnutím. Odzkoušeno mám i to, že lžička jablečného octa umí zastavit škytavku. Často používám různé vychytávky k vaření nebo pečení. Například rýži vařím vždy s půlkou cibule a hřebíčkem. Má mnohem lepší chuť. A také se snažím hledat cestu k zdravějšímu stravování, a proto mám ráda i směs, která v receptech nahradí maso. Stačí použít najemno nakrájené cukety, uvařenou čočku a mleté vlašské ořechy, ochutíte oblíbeným kořením, případně i opraženou cibulkou. Zkuste z této směsi třeba kuličky pečené v troubě, myslím, že budete příjemně překvapeni.

Jaká byla vaše cesta k rozhlasu? Kromě Babských rad na brněnské stanici připravujete pořad Apetýt. Oč přesně jde?

Za moderátorským mikrofonem už se pohybuji pětadvacet let. Možná i z toho je jasné, že tahle profese je moje srdeční záležitost. Do Českého rozhlasu jsem přišla v roce 2014 ze soukromého rádia a bylo to splnění profesního snu. Tehdy se pořad Apetýt předával od zakladatelek Marcely Vandrové a Marcely Antošové nám mladším. Dnes jsem v Apetýtu „jako doma“. Je to dopolední všednodenní blok mezi desátou a dvanáctou hodinou, s receptem, zajímavými seriály, poradnami s odborníky i velkým hodinovým rozhovorem.

 

Spustit audio

Související