Jsme ve válce, vzkazují lesníci z předhůří Hrubého Jeseníku

15. duben 2016
Zprávy , Zprávy

Kvůli suchu a mírné zimě tam letos očekávají mimořádnou kůrovcovou kalamitu. A proto každý, kdo může, je teď v lesích a připravuje lapače na nenasytné lýkožrouty.

Lesníci na Bruntálsku finišují s přípravou na kůrovcovou sezónu. Jen co se les trochu prohřeje, začnou se přemnožení lýkožrouti rojit. Aby napadli co nejméně zdravých stromů, je teď v lesích každý, kdo má ruce a nohy. Ve velkém se kácí napadené smrky a instalují se speciální lapače. Kvůli suchu a mírným zimám se totiž na pomezí Olomouckého a Moravskoslezského kraje letos očekává mimořádná kalamita.

„Ten kůrovec na nás nepočká, takže bohužel musíme nachystat obranná opatření dříve, než se začne rojit,“ říká revírník Pavel Dvořák.

Připraveny má deskové lapače s feromonovými odparníky, které mají lákat lýkožrouta severského. Pavel Dvořák odhaduje, že má v revíru rozmístěno 600 až 650 lapačů. Právě jeho revír totiž patří k nejnapadenějším.

„Opravdu to není veselý pohled a je to hodně náročný boj,“ dodává revírník.

Čtěte také

„Pořád dokola procházíme porosty, vyhledáváme kůrovce a snažíme se toto dříví asanovat. Jsme v situaci, která by se dala přirovnat k tomu, že jsme ve válce. Je potřeba vyzkoušet všechny možné metody. Je to neskutečný psychický tlak, lidé jsou unavení, přetížení,“ vysvětluje Svatopluk Folta, lesní správce Lesy ČR Město Albrechtice.

Kůra stromu napadeného lýkožroutem

Lesníci už přitom kvůli kůrovci vykáceli velké lesní plochy. A dá se podle nich boj vůbec vyhrát?

„Naděje umírá poslední. Jako lesníci jsme významně v očekávání. Jestli nám vůbec některé porosty naraší. Pokud nám nenaraší, tak se to dá přirovnat k přírodní katastrofě,“ vyhlíží nejistou budoucnost lesní správce.

autor: Kateřina Daňková
Spustit audio