Jsou vesmírní lidé sekta anebo jen fanatici?

21. květen 2003
Pod kůži

Jistý Ivo Benda prý hovoří s mimozemšťany a ti ho varují před zánikem světa. O svých kontaktech s návštěvníky z vesmíru rozesílá na všechny strany desítky mailů. O vesmírných lidech pořádá přednášky a píše knihy. Většina lidí nad tím mávne rukou, jenže zdaleka ne všichni. Jde o neškodný koníček nebo skryté a vážné nebezpečí fanatismu?

Letos v únoru se na Václavském náměstí upálil mladík, který tvrdil v dopise na rozloučenou, že byl prostě nespokojen se stavem naší civilizace. Na svých internetových stránkách zanechal různé odkazy. Jeden z nich směřuje i na stránky Iva Bendy a vesmírných lidí. Ivo Benda tvrdí, že komunikuje s mimozemšťany a přesvědčuje o tom své okolí. Mnohým od něj přicházejí nevyžádané letáky, emaily nebo SMS zprávy. O svém přesvědčení teď hovoří právě Ivo Benda.

Ivo Benda: Na lodích jsou různé civilizace. My jsme v kontaktu, mnozí nejenom teda v telepatickém, ale jsme v kontaktu i osobním s vesmírnými lidmi. Je jich tady hodně, mentálním okem já běžně vidím prostě spoustu lodí nahoře, oni tady mají spoustu práce.

Jaký je názor psychiatra Prokopa Remeše?

Prokop Remeš: Některé rysy sekty to má. To znamená ta výrazná, pro mnohé lidi výrazná vazba na toho vůdce. On ať řekne z jakékoliv oblasti života cokoliv, jakýkoliv poznatek, tak ti lidé to nekriticky přijímají.

A právě to může vést mnohé lidi i k nepředvídaným reakcím v krizových situacích. I když upálený mladík nebyl s Ivo Bendou a jeho okolím přímo propojen, je zřejmé, že s tímto hnutím sympatizoval. Benda píše knihy, pořádá přednášky. Své zkušenosti s Ivo Bendou má i známý astrofyzik Jiří Grygar.

Jiří Grygar: Jeho písemné projevy, případně jeho zprávy přes internet, ty dostávám pravidelně, skoro si myslím, že jsem nevyžádaný abonent, vzpomínám si, jak před několika lety to byla docela i aféra, protože tvrdil, že to má domluvené s prezidentskou kanceláří, případně s prezidentem Havlem, že chtěli vítat mimozemšťany přímo na Hradčanech.

K Bendovým příznivcům patří celá část společenského spektra včetně vysokoškolsky vzdělaných lidí. Benda zná na všechno odpověď a zřejmě proto se jeho učení lidé v krizi často oddají. Příkladem může být vyjádření jedné z účastnic přednášky, která o kontaktu s mimozemšťany hovoří.

Výpověď účastnice přednášky: Já to prostě cítím jako že to tak je.

Výpověď účastnice přednášky: Já se musím až někdy chechtat, protože to funguje bleskově okamžitě. Nejlépe mi pomáhají péct cukroví ty bytosti.

Ivo Benda často varuje před možností zániku civilizace. Potom prý jenom vyvolení budou zachráněni a na kosmických lodích odcestují na jiné planety. Takováto tvrzení jsou zneklidňující především pro ty, kdo zkoumají náboženské skupiny a sekty. O tom hovoří Zdeněk Vojtíšek ze Společnosti pro výzkum sekt a nových náboženských směrů.

Zdeněk Vojtíšek: Já bych tady asi byl hodně opatrný právě na tu legraci, skoro bych myslel, že takové určité nebezpečí, sklouznutí k těmto jednoduchým odpovědím, že tomu nebezpečí jsme možná vystaveni všichni.

Ivo Benda sám tvrdí, že má v republice několik tisíc stoupenců. Odborníci, kteří takováto uskupení zkoumají, jsou ale střízlivější a odhadují jejich počet na stovky. I kdyby šlo ale o pouhé desítky, upálený mladík je přinejmenším varovným příkladem.

Autorizovaným pořizovatelem elektronického přepisu pořadů Českého rozhlasu je ANOPRESS IT, a.s. Texty neprocházejí korekturou.

autoři: ark , Pavel Janošec
Spustit audio

Více z pořadu