K houbám víno raději ne, radí gastronomové. A k dýním?

13. říjen 2020

Tématem naší Poradny je jídlo z dýní a hub. Našimi hosty byli středoškolští učitelé odborných gastronomických předmětů Pavel Voborník a Jan Kostka.

Houby. Proč je jíst? Zlepšují nám imunitu, pomáhají s hubnutím. Houby také obsahují vitamíny B a D. Vitamín D je teď v souvislosti s virovými onemocněními fenoménem, připomněli v Poradně naši hosté.

Pokapat citronem

Hřibové karbanátky

Před samotnou tepelnou úpravou je vhodné houby pokapat citronovou šťávou. Ta způsobí to, že houba bude lépe stravitelná a udrží krásnou barvu i vzhled – houby nám neztmavnou. A důležité je houby aspoň 20 minut podusit.

Víno k houbám?

Tady je paradox, protože kdybychom chtěli pít k houbám víno, nedoporučuje se to, ačkoli je víno kyselé. Způsobí to zažívací potíže.

Houbové škvarky

„Houbové škvarky jsou velice oblíbené a velice chutné. Není to nic těžkého. Doporučoval bych houbu, která má lupeny – například chuťově velmi výraznou bedlu. A je to velmi prosté: Houbu nakrájíte na kostičky, na pánvi rozpustíte sádlo a vysmažíte z toho veškerou vodu. Pak se to osolí a okmínuje a nechá vychladnout a ztuhnout jako běžné sádlo. A opravdu je to lahodné třeba s jarní cibulkou na čerstvém chlebu. Je to delikatesa,“ říká Jan Kostka.

Pavel Voborník a Jan Kostka, středoškolští učitelé odborných gastronomických předmětů

A o špagetové dýni jste už slyšeli?

Jak kořenit houby, abychom nepřebili jejich chuť? A co ty dýně? Jsou dýně opravdu hrdinou kuchyně? A které druhy jsou nejvhodnější? A co s tou špagetovou dýní – opravdu nahradí špagety? Nejen na tyto otázky uslyšíte odpovědi v záznamu naší rozhlasové Poradny. V závěru dojde i na skvělé dýňové recepty. Tak si je nenechte ujít!

Spustit audio

Související