K mazání másla použijte výhradně tupý nožík, nikdy ne příbor, který máme na hlavní jídlo

16. únor 2025

Máslo si s chutí mažeme na rohlík nebo na chleba. Čím si pečivo namazat máslem v restauraci? Radí Ladislav Špaček.

K mazání másla na pečivo používáme výhradně máslový nožík. Ten je krátký, tupý a má kulaté zakončení, protože s ním nepotřebujeme nic řezat ani napichovat. Je určen pouze k mazání másla. Nikdy nepoužíváme příborový nůž. Pokud nám malý tupý nožík chybí, požádáme obsluhu, aby nám ho donesla.

Při mazání pečiva máslem, ulomíme sousto, mázneme máslem, a teprve potom vložíme do úst. Talířek máme stále po naší levé ruce a zůstává tam i během předkrmu, hlavního chodu až do moučníku. I kdybychom měli čtyři chody, tak pečivový talířek s pečivem a máslem tam zůstává proto, abychom si i k ostatním chodům mohli ještě dopřávat pečivo. Můžeme jím doplňovat i těstoviny nebo maso. Italové s velkou oblibou vytírají talíř po těstovinách právě kouskem chleba, a dávají tak hostiteli najevo, jak to bylo výborné.

KE KOUPI V E-SHOPU RADIOTEKA.CZ

Ladislav Špaček

Patří k největším odborníkům na vývoj etikety i její současnou podobu. Vystudoval Pedagogickou fakultu v Ostravě a Filozofickou fakultu Univerzity Karlovy v Praze.

Ladislav Špaček

Na začátku učil vývoj české gramatiky, později se stal redaktorem a moderátorem v Československé televizi. Nejznámější byl ovšem jeho post tiskového mluvčího prezidenta republiky Václava Havla mezi lety 1992 a 2003.

Během této doby se účastnil bezpočtu společenských událostí vrcholného charakteru. Navštívil více než padesát zemí světa, setkal se s desítkami prezidentů, králů a jiných hlav států.

Dnes píše knihy o etiketě a pořádá odborné přednášky a cvičení v tomto oboru. Jeho rady z etikety uslyšíte v našem vysílání v pořadu Pochoutkový rok každou neděli po 10. a v repríze po 21. hodině na všech regionálních stanicích Českého rozhlasu.

autoři: Patrik Rozehnal , djo
Spustit audio