K Noci kostelů se připojí i jedna polská památka v Těšíně

24. květen 2019

Bezmála 140 chrámů, kaplí a modliteben se dnes otevře návštěvníkům v rámci Noci kostelů. Jednotlivé farnosti chystají pro návštěvníky různé koncerty i prohlídky obvykle nepřístupných prostor. K české akci se letos připojí i jedna polská památka. Jde o rotundu sv. Mikuláše v polském Těšíně.

„Rotunda sv. Mikuláše je nejstarší románskou památkou na území Těšínského Slezska,“ vysvětluje Martin Podžorny z informačního centra v Českém Těšíně.

Kruhová zděná stavba není příliš velká, není nijak vyzdobená. „V Polsku není mnoho zachovaných románských staveb. Většinou jsou v horším stavu,“ dodává Podžorny.

Rotunda bude pro návštěvníky otevřená dnes od 18:00. Informace o programu i místech, která bude možné letos navštívit, jsou k dispozici na webu Noci kostelů.

V České republice se první Noc kostelů uskutečnila v roce 2009. Inspirací jí byla Vídeň, kde se akce koná od roku 2005. Akce vznikla náhodou, když o rok dříve nechal kostelník jednoho z vídeňských chrámů při úklidu otevřené dveře. Kolemjdoucí potom se zájmem do kostela vstupovali.

Interiér rotundy sv. Mikuláše v polském Těšíně
autor: mot
Spustit audio