K Novému Hrádku u Lukova musí turisté tři kilometry pěšky. Za odměnu uvidí hned dva hrady

30. srpen 2018
Česko – země neznámá

Nedaleko Lukova na Znojemsku, přímo nad klikatící se řekou Dyjí stojí Nový Hrádek. Protože je součástí první zóny Národního parku Podyjí, zájemci o prohlídku památky musí počítat s tím, že je čeká několikakilometrová cesta pěšky.

 „Motorizovaní návštěvníci musí nechat svá auta v Lukově. Pak je čeká tři kilometry dlouhá cesta k hradní bráně. A to je vlastně na Novém Hrádku unikátní, u nás neexistuje podobný památkový objekt, který by byl tak provázaný a doslova spoutaný s přírodou,“ tvrdí kastelán Radek Ryšavý.

Starší část Nového Hrádku nechal vybudovat jako své letní a lovecké sídlo moravský markrabě Jan Jindřich Lucemburský krátce po roce 1358. „Byl to pro něj úkryt před povinnostmi a místo zábavy. Mohl si sem přijet i se svou družinou na několik dní zalovit a mít přitom kolem sebe maximální pohodlí,“ popisuje Ryšavý.

V dalších staletích přibyl k původnímu starému hradu i mladší hrad. „Nový Hrádek je tak unikátní také tím, že se jedná ve skutečnosti o hrady dva. Součástí je i vyhlídka, ze které není vidět žádný znak civilizace, s výjimkou jediného stožáru na rakouské straně,“ upozorňuje kastelán s tím, že jinak jsou vidět jen lesy a zákruty řeky Dyje.

oficiální stránky: https://www.hrad-novyhradek.cz/cs

autor: hon
Spustit audio

Spolupořadatel

Kalendář

Neděle 2. 9.
13:00–  14:00
Velké finále Hradozámeckého léta
Přímý přenos vyhlášení vítězů fotografické soutěže Hradozámeckého léta

Partneři