Kachní játra s jablky a karamelem, losos na carský způsob
Objevení nového jídla znamená pro lidské štěstí více než objevení nové hvězdy, řekl známý francouzský chuťový specialista Jean Savarin žijící na přelomu 18. a 19. století. Věříme, že s jeho výrokem by se mnozí ztotožnili i dnes. A jistě vás o tom přesvědčí recepty, které tentokrát nabízí kuchařka Marcela Tomalová z Loveckého zámečku v Šilheřovicích.
Kachní játra s jablky a karamelem
Suroviny:
kachní játra
cukr krupice
jablko
máslo
olej
mandle
Postup:
Na pánvičku dáme rozpustit máslo, přidáme cukr a za stálého míchání necháme směs lehce zhnědnout. Ve vzniklém karamelu osmažíme dva hrubší plátky jablka (volíme raději tvrdší a kyselejší), lehce zalajeme vodou, provaříme a stáhneme z plotny. Kachní játra, která nesolíme ani jinak nekořeníme, osmažíme klasicky z obou stran na oleji. Na talíř klademe nejprve jablka s karamelem, na ně osmažená játra a nakonec porci posypeme na tenké plátky nakrájenými mandlemi. Servírujeme s čerstvým pečivem nebo toastem.
Losos na carský způsob
Suroviny:
150 g lososa
krevetky
rýže parboid
33% smetana
chřest
máslo
olivový olej
kaviár
hladká mouka
pomerančová šťáva
citron
koření na ryby
bílý pepř
sůl
Postup:
Filé z čerstvého lososa osolíme a okořeníme, obalíme v hladké mouce a opečeme z obou stran na olivovém oleji. Poté jej dáme péci asi na deset minut do trouby. Mezitím si v kastrůlku rozpustíme máslo, přidáme rozmražené krevetky, pomerančovou šťávu, koření, vše promícháme s vařenou rýží parboid a zalejeme lehce třicetiprocentní smetanou. Směs podusíme tak, aby byla dostatečně hutná a dala se tvarovat. Na další pánvi si zlehka osmahneme chřest. Volíme chřest zelený, mražený, který už před přípravou nemusíme loupat. Na talíři chřest v půli překrojíme a z kousků vytvoříme uprostřed hvězdičku. Rýži, aby na talíři lépe vypadala, upěchujeme do vodou vypláchnutého malého hrnečku nebo bábovičky, a vyklopíme na chřest. Nahoru klademe upečeného lososa. Nakonec lákavou porci ozdobíme kaviárem, měsíčkem citrónu a podáváme.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka
3 x Hurvínkovy příhody
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka