Kaktusy jsou v létě samý květ, ve skleníku černošínského kaktusáře je jich kolem tisícovky

18. červenec 2020

Červen a červenec je pro kaktusy požehnáním, kvetou a kvetou. Rozkvetlý skleník tak má i pan Rudolf Marek z Černošína, který kaktusy pěstuje už víc jak 15 let.

Na dvoře domku u černošínského náměstí je velký skleník. A ve skleníku nejsou papriky ani rajčata, dokonce ani okurky ne. Jsou v něm samé kaktusy, od miniaturních až po jeden asi metr sedmdesát vysoký. Rudolf Marek své kaktusové království založil v roce 2004 a dnes je obývá přibližně tisíc kaktusů.

První kaktusy nepřežily - uhnily

První pokusy pana Marka o pěstování kaktusů byly neúspěšné a plno jich skončilo v popelnici. Ale začínající kaktusář to nevzdal, postupně nabíral vědomosti od přátel z klubu kaktusářů a další informace si dohledal sám. Dnes už je zkušeným pěstitelem, jeho pichlavým kamarádům se daří a už nehnijí.

Během let se naučil si kaktusy i namnožit, jak říká, aniž by se popíchal o jejich ostny. Přesadí je rychle a bezbolestně, navíc existují také kaktusy, které vůbec nepíchají. Buď trny nemají, jako například biskupská čepice, nebo je mají jako z papíru.

Nejvíce kvetou v letních měsících

V létě kaktusy nejvíce kvetou, platí to o devadesáti procentech kaktusů. Můžete se ale setkat i s kaktusy, které kvetou jednou za padesát let, což se ne každému pěstiteli povede vidět. Pak jsou také kaktusy, které kvetou jen jeden den.

Jak kvetení kaktusů napomoci?

Aby se kaktusy dostaly do květu, potřebují místo hlíny písek. Rudolf Marek si to ještě vylepšil, nejdříve přes sítko proseje zem pro vodní rostliny, pak přidá asi čtyřicet procent obyčejného písku do betonu. Oboje smíchá a ideální půda pro kaktusy je hotová. A kdy kaktus přesadit? Když je asi tak o tři centimetry větší než vrchní okraj květináče.

autor: Martina Sihelská | zdroj: Český rozhlas Plzeň