Kam za kulturou, zábavou, pohodou? Vyberte si z našich tipů

16. červenec 2021

Kam za kulturou, zábavou, pohodou dnes a o víkendu? Pokud ještě nemáte jasný plán, nechte se inspirovat naší nabídkou.

Hned na dva festivaly se v pátek můžete vydat do Nového Jičína. Ve 13 hodin začíná v amfiteátru Skalky  3. a 4. ročník Romfestu. A v 18 hodin zahájí vystoupení Reného Součka dvoudenní Festival pod kaštany. V prostorách zahrady Nové Slunce se dále můžete těšit na vystoupení Věry Martinové, Lenky Filipové či Miroslava Palečka.

Co vše se dá vyrobit z krásně vonící levandule, to můžete dnes a zítra zjistit v rodinném Markově zahradnictví v Ostravě-Plesné. V rámci Levandulového víkendu ochutnáte například levandulovou bábovku či levandulové alko i nealko nápoje.

Levanduli a dalším bylinkám se bude více dařit za oknem kuchyně, než uvnitř

Katedra studií lidského pohybu Pedagogické fakulty Ostravské univerzity dnes a v sobotu rozbalí svůj stánek na Pustevnách. V rámci Léta s Ostravskou tam turistům nabídne měření složení lidského těla, pro děti pak nejrůznější pohybové aktivity. Nebude chybět ani zkoumání přírody, a to i pod mikroskopem. Zastavit se u nich můžete na Pustevnách po oba dny vždy od 9 do 17 hodin.

V Chuchelné na Hlučínsku začíná dvoudenní Sportovní slavnost. Hlavní hvězdou dnešního (pátečního) odpoledne je kapela Olympic, která na hřišti TJ Spartak začne hrát od 17 hodin. Sobotní odpoledne od 13 hodin pak bude patřit sportu pro malé i velké.

Petr Janda, Olympic (2017)

Víkend na hradu Hukvaldy patří boji. Velké bitvě o tento hrad můžou návštěvníci přihlížet v sobotu od 12:30 a 16 hodin, v neděli pak v 11 a ve 14 hodin.

V Ostravě se slaví 100 let jedné z jejich nejkrásnějších částí – Jubilejní kolonie. V sobotu ve 14 hodin se můžete vydat na komentovanou procházku kolonií a od 15 hodin je pak přichystán program plný hudby, tance, historických bicyklů i prvorepublikových dobrot.

Pánům a dámám na silných strojích bude patřit sobota na náměstí Míru v Bruntále. Trochu opožděně tam tito motorkáři přivítají jaro, a to jednak přehlídkou svých strojů, ale hlavně pak odpoledními koncerty. Vše začíná už v 10 hodin dopoledne. 

Archeopark v Chotěbuzi připravil na sobotu zábavný slovanský pětiboj pro malé i velké návštěvníky. Změřit své síly můžete v disciplínách jako železná pradlenka, chrabrý drtikámen či mrštný lasičák. Perunovy hry tam na akropoli začínají v 9 hodin a potrvají do pěti odpoledne.

Archeopark Chotěbuz

Své malířské umění můžete v neděli uplatnit na zámku v Kuníně. Odpoledne v zámeckém altánu bude totiž patřit všem amatérským umělcům, kteří rádi berou do rukou štětce a barvy. Malovat se tam bude mezi 13. a 16. hodinou. V 17 hodin pak čeká návštěvníky zámku vernisáž výstavy nazvané Mezi světy v zámecké galerii.

Za vzděláním se v neděli odpoledne můžete vydat do Národního památníku 2. světové války v Hrabyni. V 15 hodin tam začíná přednáška na téma výstavby a historie hraničářských kasáren a obytných domů pro gážisty v Hrabyni. O hodinu později se můžete vydat na prohlídku pozůstatků těchto staveb.

Půlhodinu s varhanami opět po roce nabízí o prázdninových nedělích bazilika Navštívení panny Marie ve Frýdku-Místku. Od 16 hodin se představí varhaník Filip Šmerda.

A konečně v Ostravě v neděli začíná Pimprléto, čili letní program Divadla loutek Ostrava. První z jeho pestré nabídky je koncert kapely Bombarďák, a to od 18 hodin v amfiteátru divadla.

Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.