Kam za kulturou, zábavou, pohodou? Vyberte si z našich tipů

22. duben 2022

Kam za kulturou, zábavou, pohodou dnes a o víkendu? Pokud ještě nemáte jasný plán, nechte se inspirovat naší nabídkou.

Pátek

Komorní prostor Galerie Pranýř v Rýmařově prezentuje nově výstavu prací studentů Ateliéru malby 1 Ostravské univerzity inspirovanou pobytem na Rýmařovsku. Vernisáž výstavy začíná v 16 hodin. Díla budou k vidění do konce května.

V ostravském Domě kultury Poklad zahraje dnes skladatelka, zpěvačka a pianistka Beata Hlavenková v doprovodu své kapely Snů. Představí své šesté sólové album Žijutě. Koncert začíná v 19.30.

Opavské Kupé zve na komentovanou prohlídku o vodárenské věži. Akce se koná v rámci oslav Dne Země a začíná v 19 hodin. Vodárenská věž slaví 130 let od svého vzniku a zájemci se dozvědí nejen zajímavosti z historie budovy, ale taky informace o aktuálních výstavách. Součástí prohlídky je filmová projekce dokumentu Budiž voda!

Frenštát pod Radhoštěm od dneška hostí tradiční dvoudenní Sraz cestovatelů a Horobál. Program plný cestování, adrenalinu, sportu a zábavy můžete navštívit v malém sále Domu kultury. Poznáte Zakarpatskou Ukrajinu, Himálaj nebo africkou divočinu a s tím i zajímavé hosty. Horobál začíná v sobotu v 19 hodin.

V muzejní Flemmichově vile v Krnově můžete zhlédnout výstavu nazvanou Místa posledního odpočinku Slováků v Čechách, na Moravě a ve Slezsku. Pomocí dokumentace slovenských hrobů představuje místa, kde Slováci žili a žijí od roku 1945, včetně pohraničního Krnovska. Výstava je k vidění do 22. května.

Do ostravského Barrák music clubu můžete přijít na koncert kapely Wohnout. Začíná ve 20 hodin.

Sobota

Centrum tradičních technologií v Příboře zve zájemce na zajímavý program u příležitosti Mezinárodního dne památek a sídel. Den s archaickými technologiemi představí starodávné rukodělné techniky zpracování přírodních materiálů, tentokrát hlavně barvení textilu a následné tkaní. K práci zahraje dobová staroslovanská hudba Ragojka. Program je od 9 do 16 hodin.

Frýdecko-místecký Faunapark zve na dobrovolnickou brigádu od 9 do 12 hodin, pomoci můžete s budováním výběhů a zázemí pro zvířata a taky s výstavbou vyvýšených a zeleninových záhonů. Odpolední program je věnován dětem, a to i těm ukrajinským. Čeká je prohlídka parku se zvířaty, zábavná přírodní stezka anebo výroba suvenýrů a opékání buřtů.

Víceúčelová hala v Hradci nad Moravicí je místem, kam můžete přijít fandit týmům mažoretek na 29. mistrovství České republiky v mažoretkovém sportu. Celovíkendová akce začíná dnes v 9 hodin.

Den památek na Jihu. To je pozvánka do Ostravy na osm komentovaných vycházek zdarma v oblasti Hrabůvky, Výškovic a Zábřehu. Akce se koná v sobotu i neděli a přijít může kdokoli. Průvodcem bude kronikář obvodu Ostrava-Jih Petr Lexa Přendík. Podrobné informace najdou účastníci na webu pamatkynajihu.cz.

V rámci programu Jaro pod Trúbou máte dnes odpoledne ve Štramberku možnost navštívit Pohádkový les ke Dni Země. Účastníky čeká pohádková stezka přes vrchol Bílé hory, poznávání přírody, zábavné úkoly a odměny.

Archeopark v Chotěbuzi zve návštěvníky na akci s názvem Příroda kolem nás. Od 9 do 17 hodin nabízí zajímavý program. Zájemci mohou vyrábět plstěné ptáčky, poznávat bylinky nebo se naučit pracovat s mikroskopem. Chybět nebude zajímavá přednáška na téma Pozorování ptactva v lesním prostředí.

Neděle

Milovníkům zvířat adresujeme pozvánku na ostravskou Černou louku, kde se konají tradiční Fauna trhy. Chovatelská a pěstitelská prodejní burza je určena široké veřejnosti.

Malý sál Domu kultury ve Frenštátě pod Radhoštěm zve rodiny s dětmi na nedělní pohádku Myška Klárka, veverka Terka a paní Plasťáková. Ekologické vyprávění o třídění odpadu a lásce k planetě Zemi začíná v 15:30.

Do 22. května nabízí Městské muzeum v Krnově výstavu o životě polských krajanů, kteří se nuceně vrátili z Volyně do okolí Głubczyc, stejně jako volyňští Češi. Otevřeno je od 8 do 18 hodin.

V Krnově nabízíme zajímavý tip zejména pro rodiny s dětmi. Loutkářský soubor Krnováček hraje pohádku pro děti Zvířátka a loupežníci. Představení začíná v 15:30 ve Středisku volného času Krnov v Dobrovského ulici.

Ostravský kulturní dům K-Trio zve malé i velké diváky na divadelní představení Mikulkovy pohádky. Slibuje výlet od mořských hlubin až k vesmírným výšinám. Divadlo začíná v deset hodin.

Poznejme kouzlo sov. Tak se jmenuje přednáška, na kterou můžete přijít do areálu Faunaparku ve Frýdku-Místku. Těšit se můžete na výrečky bělolící, exotické sovy původem z Afriky, odchované lidmi. Akce začíná v 16 hodin.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.