Kamenné koule v pískovcovém lomu Megoňky evokují nadpřirozené vlastnosti

10. duben 2014
Česko – země neznámá

Na Česko-slovenské hranici, v kamenolomu u Vyšných Megoněk je k vidění jeden nevšední přírodní úkaz - obří kamenné koule. Záhadné vejcovité nebo kulaté pískovcové útvary o průměru až tři metry tam byly díky těžbě objeveny teprve nedávno, v roce 1988.

Ovšem téměř okamžitě se roznesla fáma o jejich nadpřirozených vlastnostech a také o pozůstatcích návštěvy mimozemšťanů. Jedni říkali, že je v koulích zlato, jiní zase, že navracejí ženám plodnost.

V kamenolomu se dnes už pískovec netěží, záhadné koule se staly chráněnou přírodní památkou, a tak by je další zájemci mohli získat snad jen obcházením rodinných domků v okolí a pátráním po lidech, kteří si koule přinesli domů v domnění, že jejich ženám navrátí plodnost.

Kamenné koule v pískovcovém lomu Megoňky

Hledat koule mezi lidmi, kteří předpokládali, že v nich je ukryto zlato, nemá smysl, protože nejspíš pískovcové kameny rozbili na kousky. Mnoho koulí zničili také těžaři při odstřelu pískovcové skály v době, kdy se o tuto záhadu ještě nikdo nezajímal.

K pískovcovému dolu v Megoňkách se dostanete nejen ze slovenské strany - od obce Milošová až k části Vyšné Megoňky, ale samozřejmě i z té české. V obci Mosty u Jablůnkova je výchozím místem hospoda Na Šancích. Odtud se dáte po modré značce směrem na Velký Polom. Pak asi 700 metrů po žluté značce směr Megoňky a jste u kamenolomu.

Všechno podstatné o zdejším okolí i o dalších místních zajímavostech se dozvíte také v Gorolském turistickém informačním centru v Mostech u Jablůnkova.

autor: Artur Kubica
Spustit audio