Kančí hřbet na smetaně jako od babičky vás naučí vařit Veronika Bačkovská z Hradce Králové

22. květen 2018

Patrik Rozehnal v rámci Pochoutkového roku navštívil další soutěžící. Byl u přípravy kančího hřbetu na smetaně. S receptem bojuje paní Veronika Bačkovská z Hradce Králové o jednu z poukázek na nákup kuchyňských spotřebičů v celkové hodnotě 100.000,- korun. 

Veronika Bačkovská z Hradce Králové vyrostla v hájence, se zvěřinou se proto setkávala od dětství. V soutěži Pochoutkový rok uvařila kančí hřbet na smetaně podle receptu, který zná od své babičky. Na samotné natáčení se jako věrná posluchačka rozhlasu vyloženě těšila.

A teď už se s Patrikem Rozehnalem přesouváme do kuchyně k paní Bačkovské. Na začátku si řekneme jaké suroviny potřebujeme a také něco o původu receptu.

Kančí hřbet na smetaně
1 kg kančího hřbetu
3 mrkve
2 plátky celeru
2 menší kořenové petržele
2 cibule
50 g slaniny
1 lžíce sádla
8 kuliček nového koření
10 kuliček pepře
2 bobkové listy
1 lžíce octa
100 ml červeného vína
špetka sušeného tymiánu
1 lžička soli
1 kelímek smetany ke šlehání

Postup:

Vodu nalijeme do hrnce a přidáme ocet a červené víno. Do pytlíčku zavážeme koření (černý pepř, nové koření a bobkový list) a vhodíme ho do hrnce s tekutinou. Sváříme asi 5 minut, aby koření pustilo vůni. Tím vznikne tzv. mořidlo.

Maso nakrájíme na větší, asi 200 g kousky a dáme do vychladlého mořidla spolu s na kostičky nakrájenou kořenovou zeleninou. Necháme odležet v lednici 24 hodin. Starší maso je třeba nechat mořit i 3 dny.

Po odležení maso vyndáme, zeleninu přecedíme. Slaninu nakrájíme na kostičky, dáme opéct do kastrolu na lžíci sádla, přidáme naloženou zeleninu. Po orestování zeleninu shrneme v kastrole na stranu a orestujeme i kousky masa po obou stranách.

Veronika Bačkovská a Patrik Rozehnal

Vše zalijeme vylouhovaným nálevem, přidáme pytlíček s kořením a nově ještě špetku tymiánu. Směs dusíme pod pokličkou cca 2,5 hodiny.

Maso a pytlík s kořením poté vyndáme, zeleninu se šťávou rozmixujeme, přidáme smetanu, dochutíme solí a podáváme s domácím houskovým knedlíkem.

Veronika Bačkovská

Přivítala nás s čerstvě upečenými louhovanými preclíky se solí, které se rozhodla připravit, když o nich slyšela mluvit porotce Pavla Pospíšila. Pracovala s louhem, ale v jejím případě to nebylo riskantní, protože je povoláním chemička. Dostali jsme i domácí polévku, kuře s fazolkami a šťouchanými bramborami a jako dezert koláč s borůvkami. Paní Bačkovská je věrnou posluchačkou Českého rozhlasu a na návštěvu z rádia se moc těšila. Příjemné odpoledne to bylo i pro tým Pochoutkového roku.

Čtěte takéPochoutkový rok. Baví vás vařit? Pošlete nám svůj recept!

To, že vaření je zábava, se můžete přesvědčit každou neděli po 10. hodině v rámci Pochoutkového roku.

A připomínáme, že každý recept i s krátkým videonávodem najdete už teď na webových stránkách Pochoutkového roku, kde se i vy můžete přihlásit do naší soutěže se svým tradičním rodinným receptem. Nebo ho pošlete dopisem na adresu: Český rozhlas, Vinohradská 12, Praha 2, na obálku je nutné připsat heslo Pochoutkový rok.

A pak poslouchejte každou neděli po 10. hodině Pochoutkový rok.

Maso a pytlík s kořením poté vyndáme, zeleninu se šťávou rozmixujeme, přidáme smetanu
Spustit audio