Kaple svatého Kříže v Chuchelné na Opavsku skrývá tři sarkofágy

29. leden 2015

V Chuchelné na Opavsku stojí mauzoleum. Na počátku 20. století si ho nechal zbudovat knížecí rod Lichnovských.

Karel Maria V., kníže Lichnovský chtěl mít pro sebe a svou rodinu důstojné místo posledního odpočinku. Plánoval proto v Chuchelné postavit knížecí mauzoleum. Podařilo se to až jeho synovi, Karlu Maxovi.

Poblíž jejich zámku, v místech někdejší dětské zahrady, vznikla na počátku 20. století reprezentativní kaple inspirovaná slezskou gotikou s režným zdivem, členitými střechami, parčíkem a vodní nádrží okolo. Skutečně krásná stavba, dlužno ale dodat, že tři zástupci rodu Lichnovských tam moc pokoje neužili.

Po druhé světové válce narušili jejich věčný klid ruští vojáci, když násilně vnikli do jejich sarkofágů. Pak je zazdili do výklenku a 50 let se v této kapli sloužily mše. Málokdo z místních věděl, co se skrývá za onou zdí.

Dnes už je vše jinak. Kaple je jako nová a sarkofágy opět stojí na svém místě. Zveme vás do Chuchelné na rozhlasovou prohlídku tohoto knížecího mauzolea – viz odkaz ‚Přehrajte si celý příspěvek‘.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.