Kardiochirurgické centrum ostravské fakultní nemocnice kvůli spalničkám nepřijímá pacienty

1. květen 2019

Kardiochirurgické centrum Fakultní nemocnice Ostrava nebude přijímat pacienty kvůli spalničkám, které se prokázaly u dvou zdravotníků. Zároveň vyhlásilo zákaz návštěv.

„Z důvodu epidemiologické situace platí až do odvolání zákaz návštěv a příjem nemocných v Kardiochirurgickém centru FNO," uvedla mluvčí nemocnice Naďa Chattová. Zdravotníci v nemocnici podle ní stále podstupují očkování proti tomuto vysoce infekčnímu onemocnění.

Spalničkami se od počátku letošního roku nakazilo v Moravskoslezském kraji už 88 lidí. Osm případů onemocnění a jedno podezření na onemocnění bylo zaznamenáno právě mezi zdravotníky. Loni přitom hygienici za celý rok řešili šest případů.

Moravskoslezský kraj má stále jednu z nejvyšších nemocností v České republice, i když v posledních pěti týdnech nemocnost klesá. Nejvíce onemocnění je v kraji na území Ostravy. Spalničky se zatím v regionu nevyskytly pouze v okrese Nový Jičín.

Onemocnění se šíří kapénkami. Projevy spalniček jsou horečka, kašel, rýma, světloplachost a zarudnutí očních spojivek. V ústech a na sliznici tváří mohou být bělavé tečky se zarudlým okolím. Čtvrtý až pátý den se objevuje sytě červená až fialová vyrážka, která se šíří na obličej, krk, břicho a končetiny.

zdroj: ČTK
Spustit audio

Související