Karin Lednická: Šikmý kostel. Nechte se vtáhnout do románové kroniky ztraceného města

21. březen 2021

Karin Lednická svůj karvinský příběh zasadila do přelomu 19. a 20. století. Velké dějiny s dramatickými změnami zrcadlí na pozadí osudů Barbory, Julky a Ludwiga.

Vychutnejte si celý příběh karvinských hrdinů přelomu 19. a 20. století. Seriálové čtení je tu pro vás v týdnu od 22. do 28. března. Tak si to nenechte ujít!

Spisovatelka Karin Lednická

Sledujme společně historii místa, které vyrostlo v město mezi doly, jež nakonec, jak místní dobře vědí, původní Karwinou taky zahubily...

Staneme se svědky velkého důlního neštěstí, vzniku a rozkvětu lázní Darkov, navštívíme hornické harendy a hornické kolonie i proslulý vykřičený ostravský podnik U Šalerky. S románovými hrdiny zažijeme světovou válku i následný sedmidenní boj mezi Čechy a Poláky.

Spletitými osudy mužů a žen, kteří velmi pravděpodobně prožili stejně těžký život, jako naši přímí předci, nás provede hlas ostravské herečky Anny Cónové.

Karin Lednická se narodila v Karviné, vyrostla v Havířově, pobývala v Anglii a nyní žije v Ostravě. Chtěla studovat knihovnictví a žurnalistiku, což ale v jisté době nebylo možné, takže si po maturitě osahala celou řadu průmyslových profesí ostravsko-karvinského regionu.

Karin Lednická: Šikmý kostel
Čte: Anna Cónová
Připravila: Eva Lenartová
Zvukový mistr: Marek Hoblík
Hudba: Jan Rokyta
Režie: Tomáš Jirman
Premiéra: 22. 11. 2020

V první půli 90. let se dostala k práci, která jí už byla konečně blízká: začala psát pro regionální periodika, dělala zprávařku v jednom z prvních soukromých rádií (Rádio Sprint – pozn. red.) a věnovala se kulturní publicistice.

autoři: Eva Lenartová , tif
Spustit audio

Související

Nejnovější zprávy

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.