Karol Suszka: Člověk má žít tam, kde se narodil

21. září 2018

Herec, režisér a odcházející ředitel Karol Suszka patří k Těšínskému divadlu už téměř šest desítek let. Když není v divadle, pečuje o svou zahradu, takže můžeme s trochou odvahy tvrdit, že Karol Suszka je navíc zahradník.

A protože jsme na Těšínsku, v regionu, kterému se říká Zaolží, ocitáme se v samém srdci polské menšiny, žijící na česko-polském pomezí. Samotný Těšín má srdce rozpůlené řekou Olší na polskou a českou část, na starobylý Cieszyn a trochu nudnější Český Těšín, sídlo Těšínského divadla.

Karol Suszka

Když v roce 1990 vznikl divadelní festival Na hranici, odehrávající se na obou březích řeky,“ vzpomíná Karol Suszka, „docházelo ještě na česko-polských hranicích ke konfliktům, zejména když šli rozveselení divadelníci rovnou přes vodu, a nikoli po mostě.

Těšínské divadlo má tři scény, českou, polskou a soubor Bajka, který hraje především pro děti. „V Polsku ale vesměs netuší, že v Českém Těšíně je profesionální polské divadlo, občas se mě ptají, jako je možné, že mluvím tak dobře polsky, když žiji za hranicemi.“

Těšín je magické místo s neuvěřitelnou historií, obývali jej Češi, Němci, Poláci, Židé. „Ale dnes je  Zaolží tak trochu uzavřená enkláva, tady se mluví „ponašemu“, usmívá se Karol Suszka, který však v závěru páteční Vizitky překrásnou polštinou zarecituje několik veršů ze slavného Mickiewiczova eposu Pan Tadeáš. 

 

Spustit audio