Karviná hrozí blokací stavby krajské spalovny odpadů

14. duben 2010

Nad spalovnou v Karviné se vznášejí otazníky. Magistrát odmítá posvětit stavbu v podobě, kterou navrhuje ministerstvo životního prostředí. Krajské integrované centrum nakládání s odpady (KIC) má za pět miliard korun vzniknout v bývalém areálu dolu Barbora. Moravskoslezský kraj s pěticí měst včetně Karviné, sdružených do akciové společnosti KIC Odpady, ho chce postavit do roku 2015 s využitím evropských peněz.

V polovině února se v aule Slezské univerzity sešly desítky karvinských občanů. Spalovnu, kde se bude vozit smetí z celého kraje, většina z nich ve svém městě nechce.

Dosud karvinská radnice vášně spíše tlumila, nyní se ale vše mění. Magistrát totiž dostal dokument od ministerstva životního prostředí, které posuzovalo dopad stavby na život ve městě. S tím, co radní četli černé na bílém, nesouhlasí. Chybí jim například třídící linka na poslední separaci odpadu před spálením. Chtějí také po státu, aby co nejrychleji postavil obchvat města.

„Jde nám o to, aby Karviná nebyla opomíjená, kvalita životního prostředí v našem městě je velmi špatná až katastrofální. Chceme, aby naše město nebylo dobré jenom tehdy, když se po nás něco potřebuje, ale abychom si taky vydobyli určité věci, které by to životní prostředí v našem městě dramaticky mohlo zlepšit,“ upřesnil primátor Tomáš Hanzel.

Petra Roubíčková z ministerstva životního prostředí ujišťuje, že námitky z Karviné berou vážně. „Ty požadavky města samozřejmě ministerstvo zohlední a budou případně zahrnuty do stanoviska ministerstva životního prostředí,“ řekla Roubíčková.

Náměstek hejtmana Miroslav Novák je nečekaně razantním postojem Karviné spíše zaskočený. Právě Moravskoslezský kraj o spalovnu usiluje společně s pěti velkými městy v regionu, včetně Karviné. Žádost o dotace chce kvůli konkurenci podávat už na podzim. A podle Nováka jde o dvě miliardy korun.

„Hrajeme o čas, protože projekt, s kterým přišel Moravskoslezský kraj, je v projektové fázi nejdál. Na druhou stranu se stejnou cestou vydávají i jiné regiony a ten objem prostředků v operačním programu je omezený. To znamená, jestliže někde ten náš náskok doženou a předběhnou nás, může se v budoucnu stát, že si města budou spalovny realizovat z vlastních prostředků,“ upozornil Novák.

Karvinský primátor chce, aby se stavbou spalovny a kompenzacemi pro město zabývala i vláda.

autoři: ada , mik
Spustit audio

Více z pořadu