Karviná se pustila do boje se státem kvůli zámeckým sbírkám

17. duben 2012

Karviná odmítá platit státu dva milióny korun za sbírky ve fryštátském zámku. S takovým požadavkem přišlo loni ministerstvo kultury. Město přitom zaplatilo nákladné opravy mobiliáře, který ovšem patří státu. Jde o sbírky ilustrující život šlechtického rodu Larischů.

Nábytek, porcelán obrazy. Tím vším se pyšní Karviná ve fryštátském zámku. Podstatnou část sbírek tvoří předměty, které ukazují, jak žili členové významného rodu Larischů.

„Dámskému salónu dominuje portrét komtesy Eleonory, která byla sestrou posledního majitele Jana Larisch von Mönicha,“ říká kastelánka Alexandra Rebrová.

Předměty rodu Larischů stát v minulosti zkonfiskoval, Karviná je pak hledala v mnoha depozitářích po celé zemi a dala do pořádku. Jenže minulý rok ministerstvo kultury oznámilo: za to, že vystavujete to co patří státu musíte platit.

Nová ministryně kultury Alena Hanáková přislíbila, že problém začne řešit. „Určitě se znovu podíváme na metodický pokyn, který koncem loňského roku byl podepsaný ministrem a podíváme se na to, které z těch problémových by chtěly znovu prodiskutovat. A uvidíme, jestli nějakým způsobem se dá i této věci pomoct,“ řekla ministryně.

Platit za sbírky se zdá tajemníkovi radnice Romanu Nogolovi nespravedlivé. „Tím, že jsme zrestaurovali státní majetek, jsme to zhodnotili. A dnes bychom měli být v situaci, kdy se všechno změní a řekne – dobře, tak milá obci, zaplať. Protože to není tvoje, ty si to půjčuješ jako majetek státu a my vám to budeme pronajímat,“ říká Nogol.

První jednání plánuje ministryně kultury už na příští týden.

autor: ada
Spustit audio

Více z pořadu