Karvinské úřednice pomáhají seniorům s tiskem nových očkovacích certifikátů

16. červen 2021 20:34

Staré očkovací certifikáty už za dva týdny přestanou platit. Od července musí mít lidé dokument se znakem Evropské unie. Třeba mnozí senioři, kteří dostali vakcínu mezi prvními, výměnu dokumentů pomocí QR kódů nezvládají.

Radnice v Karviné přízemí své budovy proměnila ve výdejnu evropských certifikátů a úřednice tam zájemcům potřebnou listinu vytisknou.

„Je to super. Přijdete a máto to hned, za pár vteřin. Já nemám tiskárnu, jinak bych si to zařídila sama. Ale přece si nebudu kvůli jednomu papíru kupovat tiskárnu,“ říká paní Eva.

V minulosti se živila jako potravinářská inspektorka a je zvyklá mít všechno v pořádku. Proto je mezi prvními, kteří si přišli nový certifikát vyřídit.

Čtěte také

Nové certifikáty v Karviné trpělivě seniorům vydává Astrid Chadimová. „Práce to není složitá, ale vyřizují se mezitím jiné věci, telefony, všechno... Sami by to ti senioři asi nezvládli. Jednak nemají tiskárnu a pak taky ten registr často padá,“ říká úřednice.

Nabídku karvinské radnice využila také 78letá paní Marta Nováková. S novým certifikátem se chystá vyjet do zahraničí za rodinou. „Vnuk studuje v Itálii, tak ho chceme navštívit,“ říká.

Úředníci doporučují, aby lidé přišli raději v neúřední dny.

Spustit audio

Související