Karvinští nemají zájem o kotlíkové dotace. O podporu zatím požádala necelá stovka lidí

11. listopad 2016

Karvinskou radnici trápí vlažný zájem místních o kotlíkové dotace. Přitom právě tento region sužuje špatné ovzduší. O peníze na výměnu starých kotlů za nové, ekologické zatím požádala necelá stovka lidí. Magistrát dokonce zájemcům poskytuje bezúročné půjčky, díky kterým si vše vyřídí jednodušeji.

V podvečer stačí projet Karvinskem a za chvíli uvidíte, jak se z komínů domků valí tmavý a štiplavý dým.

„Plynem to nevytopíme a s našimi důchody bychom to ani neutáhli. Takže topíme uhlím a dřevem. Jak tam hodíte uhlí, jde tmavý dým. Je to tak všude, to se nedá nic dělat. Nebudeme měnit kotel zase,“ říká jedna z obyvatelek Karviné.

Naopak paní Helena o výměnu kotle s pomocí dotací stojí. „Máme starý kotel a určitě budeme investovat do nového. A když je možnost těch dotací, tak toho určitě využijeme,“ dodává paní Helena.

Z Karviné si však u krajského úřadu o dotace na ekologické kotle zatím zažádalo jen 90 lidí. Podle náměstka primátora Lukáše Raszyka (ČSSD) je to málo.

„Znečištění, které tady je, si z velké části děláme sami. Jsme rádi za to, že lidé kotle začali měnit, že zájem je. Ale abych řekl pravdu, osobně bych ho uvítal vyšší. Doufám, že v dalších vlnách, když peníze na kotle budou, že zájem bude větší, než je teď,“ věří náměstek.

U kotlíkových dotací je však jeden háček. Lidé si nejdříve kotel musí vyměnit a až pak jim náklady kraj proplatí. Rodiny tedy musí mít nemalou částku našetřenou, kterou až pak dostanou zpátky.

Těm, kteří tak bohaté rodinné rozpočty nemají, nabízí Karviná půjčky. Jenže zatím podpory využilo jen 24 žadatelů.

„Nikdy to nebylo jednodušší a ty peníze opravdu leží před nimi. Opravdu, kdo to bude chtít využít, to nebude mít v budoucnu jednodušší a levnější,“ ujišťuje náměstek primátora Lukáš Raszyk.

S vyřízením dokumentů pomohou zájemcům úředníci radnice.

autor: ada
Spustit audio