Kasička a průkazka jsou hlavní poznávací znamení pravých Tří králů

5. leden 2018

Koordinátor Tříkrálové sbírky na Jihlavsku Roman Mezlík byl hostem Poradny Českého rozhlasu Vysočina. Mluvili jsme nejen o tom, kam jdou vybrané peníze, ale i o tom, jak poznat pravé koledníky.

„V loňském roce se do sbírky na Jihlavsku zapojilo více, než 1000 dobrovolníků. Celková částka, která se vybrala, činila 1.616.514 Kč,“ říká Roman Mezlík. Peníze používá Oblastní charita. Ty z loňské sbírky pomohly rozjet tzv. Záchrannou síť. Je to služba, která pomáhá lidem na samotném dnu společenského žebříčku.

Třem králům se daří více na vesnicích

Je to dané především tím, že na vesnici stačí jen pár skupinek koledníků, kteří jsou navíc místní a lidé je znají. Takže jim bez problémů otevřou a přivítají je. Ve městech není atmosféra příliš nakloněná. „Myslím si, že tam, kde už koledníci v Jihlavě byli, tak tam je zase rádi přivítají,“ říká host.

Vedoucí koledník se prokazuje kartičkou

„Všichni koledníci mají stejnou pokladničku. Pokladnička je zapečená. Jsou na ní dvě pečeti. Jedna z úřadu a druhá z Oblastní charity. Každý vedoucí skupinky má průkazku, na které je napsané číslo pokladničky a na průkazce jsou uvedené i osobní údaje. To znamená jméno, příjmení, datum narození a je tam i číslo občanského průkazu. Na zadní straně průkazky je číslo na koordinátora. Pokud si někdo chce ověřit, jestli ta skupinka je opravdu pravá, tak může na to číslo zavolat,“ vysvětluje Roman Mezlík.

Přispívat můžete i přímo na účet

Kromě příspěvků do pokladničky může každý poslat i dárcovskou DMS, přispět posláním peněz přímo na účet. Přes stránky můžete peníze zaplatit i přímo platební kartou. Oblastní charita má jednotný účet a peníze pak pomáhají mimo jiné při krizových situacích.

Spustit audio