Kaskadérka Hana Dvorská: Nejlepším chráničem těla jsou vlastní svaly

25. únor 2020

Hana Dvorská je na prahu šedesátky nejstarší aktivní kaskadérkou. Za čtyřicet let své kariéry předvedla řadu hazardérských kousků a setkala se s řadou českých i zahraničních hvězd.

Ke kaskadérství se Hana Dvorská dostala díky své vášni ke sportovnímu parašutismu. Jejím prvním kouskem byl skok z druhého patra pod vedením tehdejšího šéfa kaskadérů Jaroslava Tomsy. „Hledal někoho, kdo by se vrhnul z okna, a tipnul si, že parašutistky by se bát nemusely,“ vypráví.

Od prvního filmu uplynulo více než 40 let. Od té doby se Hana Dvorská objevila ve filmech Bídníci, Příběh rytíře, Troja, Hellboy, Letopisy Narnie a mnoha dalších. „Dnes se už česká produkce od té zahraniční moc neliší, dřív jsem ale byla velikostí cizích štábů ohromená,“ popisuje.

V závěrečné scéně českého filmu Snowboarďáci například dublovala herce Jiřího Mádla. „Vyskakuji z helikoptéry na snowboardu jakoby na horách, ve skutečnosti jsem ale dopadla do Labe kousek od Mělníku,“ říká kaskadérka.

Bez herectví by to nešlo

Součástí kaskadérství je také špetka herectví. „Při svém prvním skoku jsem strach předstírat nemusela, přešlapovala jsem na parapetu a opravdu jsem se bála,“ vzpomíná na film z 80. let s názvem Poslední vlak z Frývaldova. „Věřím rčení, že kdo se bojí, nesmí do lesa. Na druhou stranu, při kaskadérství se není čeho bát, akci připravuje tým specialistů,“ říká Hana Dvorská.

Fyzickou formu si kaskadérka udržuje cvičením, několikrát do týdne běhá a předcvičuje na lekcích fitness. „Nejlepší chránič těla je vybudovaný svalový korzet. Například při pádu pod auto je kromě načasování důležité i zpevněné tělo,“ tvrdí.

Úrazům se při kaskadérství vyhnout ale nedá. „Nejhorším zraněním bylo přetržení předních i zadních křížových vazů v koleně, které mě na rok vyřadilo ze sportovního života. Důležité ale je, že jsem se uzdravila a držím pohromadě,“ říká s nadhledem.

Co znamená „nenáročný a jednoduchý životní styl“, který dodržuje, a proč chodí na lekce bicí, se dozvíte v záznamu celého pořadu.

Spustit audio