Kastrace kočky ano nebo ne? Zeptali jsme se odborníků z Kočičí naděje

23. listopad 2019

V České republice se potulují tisíce opuštěných koček a situace se stále zhoršuje. Organizace Kočičí naděje se už několik let snaží situaci zlepšit. Zásadním řešením, jak zamezit jejich nekontrolovanému množení, je kastrace.

Dobrovolnice z Kočičí naděje, které nezvládají péči o stále rostoucí počet opuštěných koček, odmítají některé mýty, které se ohledně kastrací tradují.

Mýtus č. 1: Kastrace je to proti přírodě

„A co topení koťat nebo jiný způsob jejich likvidace? To není proti přírodě? Ztotožňování kastrace kocoura s kastrací pána domu je zbytečné a směšné,“ myslí si Pavla Hybská, místopředsedkyně Kočičí naděje.

Mýtus č. 2: Máme kocoura, nás se to netýká

Kocour může zplodit až čtyřicet koťat ročně. V některých obcích se pak kočky nekontrolovaně množí. Podle zákona by tuto situaci měly obce řešit humánní cestou, tedy kastrací. Některá osvícená města, jako například Litomyšl a Polička, už mají kastrační programy.

Očkování koček (ilustrační foto)

Mýtus č. 3: Kočka má mít před kastrací koťata

„Kočky rozhodně neutrpí na zdraví, pokud nebudou mít koťata. Naopak, vzhledem k extrémnímu přemnožení koček je potřeba kastraci zajistit včas a to u samiček do čtyř až pěti měsíců. Právě v této době už totiž může kočka poprvé zabřeznout. Není možné polidšťovat kočičí city. Kočka, která nemá koťata, rozhodně netrpí psychickými problémy,“ říká Šárka Klicperová z Kočičí naděje.

Kastrace se dnes provádějí velmi šetrně. Používají se inhalační narkózy, kočky jsou fit po pár hodinách od operace.

Mýtus č. 4: Kočka po kastraci nechytá myši

Podle mnohaletých zkušeností dobrovolníků z Kočičí naděje ani toto není pravda. Kastrované kočky chytají myši úplně stejně jako kočky kastrované. Navíc po kastraci jsou ve větší fyzické pohodě. U samic se předejde hormonálním změnám, zánětům a zhoubným nádorům.

Kočka na plotě

Mýtus č. 5: Kastrace je drahá

Kastrace kočky stojí průměrně 1 500 Kč. Kastrace kocoura vyjde na 800 Kč. Ovšem částka za ošetření ran ze rvaček a léčba zánětů a nádorů stojí majitele koček mnohem více. Pokud nemáte na zaplacení kastrace, můžete se obrátit například na kastrační program kastruj.cz.

Mýtus č. 6: Lepší než kastrace je antikoncepce

Antikoncepci odborníci z Kočičí naděje rozhodně nedoporučují. Antikoncepční prostředky pro kočky mají hodně nežádoucích vedlejších účinků, jako jsou záněty dělohy, rakovina vaječníků nebo mléčné žlázy. Pokud se antikoncepce podá v době, kdy už je kočka březí, může dojít k úhynu nejen koťat, ale i kočky.

autor: jsl
Spustit audio