Kde je Anna Franková? Hlavní cenu Anifilmu za film pro dospělé získal snímek izraelského režiséra Ariho Folmana

Hlavní cenu za celovečerní film pro dospělé získal na 21. ročníku Mezinárodního festivalu Anifilm v Liberci snímek Kde je Anna Franková? izraelského režiséra Ariho Folmana, který proslul mimo jiné animovaným dokumentem Valčík s Bašírem z roku 2008, nominovaným na Oscara.

Cenu za nejlepší celovečerní film pro děti získal dnes v Liberci japonský režisér Mamoru Hosoda za příběh Belle. Hosoda není na přehlídce žádným nováčkem, jeho film Mirai, dívka z budoucnosti, okouzlil porotu i diváky Anifilmu v roce 2019.

Anifilm nabídl to nejlepší, co vzniklo za poslední rok v animované tvorbě doma i ve světě. Představil více než 500 soutěžních i nesoutěžních snímků. V soutěžních sekcích se utkalo 11 celovečerních filmů, 31 krátkých filmů, 33 filmů studentských, 24 videoklipů, 15 abstraktních a nenarativních snímků, 15 VR filmů a také 15 počítačových her.

Slavnostní vyhlášení v Divadle F. X. Šaldy

Vítěze včera večer vyhlásili organizátoři na slavnostním večeru v Divadle F. X. Šaldy. Diváckou Cenu Libereckého kraje převzali režiséři Yutaro Kubo a Satomi Maiya za celovečerní film Dívka ze země Venku, který Anifilm uvedl ve světové premiéře.

V mezinárodní soutěži krátkých filmů ocenila porota hlavní cenou snímek polské režisérky Joanny Kożuchové Bylo jednou jedno moře… “Vítězka mezinárodní soutěže krátkých filmů se teď může ucházet o nominaci na Oscara,” řekl ředitel festivalu Tomáš Rychecký.

Nejlepším studentským snímkem se stal film Milý tati česko-vietnamské režisérky Diany Cam Van Nguyen. V kategorii abstraktních a nenarativních animací zvítězil film Imaginární krajiny ukrajinského režiséra Mykyty Lyskova.

Hlavní cenu v mezinárodní soutěži videoklipů si odnesla absolventka pražské UMPRUM Magdalena Hejzlarová za klip Gosheven: Until Exhaustion, v soutěži VR filmů zvítězil snímek Limbotopie jehož autorem je Wen-Yee Hsieh z Tchaj-wanu.

Ocenění za výtvarný počin v soutěži počítačových her si odnesl tým londýnských vývojářů Shedworks za hru Sable. Z her určených pro děti ocenila porota hlavní cenou projekt studia Darjeeling Labyrinth City: Pierre the Maze Detective.

Na filmové projekce, do školy animace, dabingového studia, game zóny s počítačovými hrami nebo na výstavy mohou zájemci vyrazit ještě dnes

Pro festival jde o 21. ročník, ale teprve potřetí se přehlídka koná v Liberci po přestěhování z Třeboně.

Program Anifilmu slavnostním vyhlášením neskočil, na filmové projekce, do školy animace, dabingového studia, game zóny s počítačovými hrami nebo na výstavy mohou zájemci vyrazit ještě dnes.

Skleněné desky, na kterých se dělá animace malbou olejových barev

21. ROČNÍK MEZINÁRODNÍHO FESTIVALU ANIFILM

Nejlepší celovečerní pro dospělé

Kde je Anna Franková? (Ari Folman)

Nejlepší celovečerní film pro děti

Belle (Mamoru Hosoda)

Nejlepší krátký film

Bylo jednou jedno moře…(Joanna Kożuch)

Nejlepší studentský film

Milý tati (Diana Cam Van Nguyen)

Tematická cena za nejlepší použití humoru ve studentském filmu

Nemorální (Ekin Koca)

Nejlepší abstraktní a nenarativní animace

Imaginární krajiny (Mykyta Lyskov)

Nejlepší videoklip

Gosheven: Until Exhaustion (Magdalena Hejzlarová)

Nejlepší VR film

Limbotopie (Wen-Yee Hsieh)

Nejlepší počítačová hra

Sable (Shedworks)

Hlavní cena v kategorii hra pro děti

Labyrinth City: Pierre the Maze Detective (Darjeeling)

Cena diváků - Cena Libereckého kraje

Dívka ze země Venku (Yutaro Kubo, Satomi)

autoři: Tomáš Mařas , reČRoL | zdroj: ČTK
Spustit audio

Související