Kdo chce v létě na ryby, může. Musí však dodržet daná pravidla

13. červenec 2021

Chystáte se v létě někam k vodě a není to jen za koupacími radovánkami? Pokud hodláte i něco ulovit z podvodní fauny, vězte, že léto je pro rybáře skvělá doba. A chytat smíte i daleko od svého domácího loviště, jen musíte dodržet pravidla.

Pravdou je, že v letních měsících je možné kromě ryb chráněných a hájených chytat cokoliv, co umožňují rybářské předpisy. Jako poslední se 16. června otevřel lov dravých ryb a tak se můžeme vydat i na třpytkařské revíry.

Pokud je člověk členem rybářského svazu a držitelem rybářského lístku, může po zakoupení potřebné povolenky chytat i v jiných revírech neomezeně. Dříve měli trošku smůlu rybáři mladší patnácti let, kteří mohli k vodě s pruty jen s dospělou osobou. Dnes už toto omezení neplatí a mohou chytat bez problémů.

Vyhrávejte zahradní grily, zahradní nářadí, knihu Pochoutky z chaloupky a další ceny. Každý všední den v čase 9.45-10.00 v letním speciálu Chalupářské léto. Soutěžte a vyhrajte >>

Šanci však mají i ti, kteří jsou jen příležitostnými rybáři. Na úřadě s rozšířenou působností si můžete zakoupit rybářský lístek na jeden měsíc a k tomu měsíční povolenku. Nemusíte skládat žádné zkoušky, nicméně musíte dodržovat pravidla lovu. Druhou šancí jsou pak soukromé vodní plochy a rybářské revíry, které často umožňují lov i neregistrovaným rybářům.

Potřebné informace o pravidlech lovu najdou sváteční rybáři na stránkách Českého rybářského svazu nebo v odborné literatuře.

A platí ještě jedno pravidlo. Pokud postihne začínajícího rybáře štěstí začátečníka a uloví opravdu kapitální rybu, měl by se s ní pomazlit, vyfotit a zase ji pustit. Takové ryby jsou totiž pro radost a ne na jídlo a je fajn, když se takový starý sumec či kapr může ještě pár let těšit ze života.

Spustit audio

Více o tématu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.