Kdo jsou lidé na Hlučínsku, pomáhá rozpoznat virtuální realita

19. duben 2022

Muzeum Hlučínska jako vůbec první muzeum u nás obohatilo svou stálou expozici Kdo jsou lidé na Hlučínsku o virtuální realitu. O tom, že stačí nasadit si speciální brýle vybavené sluchátky a ponořit se do minulosti, uslyšíte z rozhovoru s historikem Jiřím Neminářem.

Návštěvníci se tak díky speciálním brýlím se sluchátky ponoří mnohem intenzivněji do dramatické historie regionu a zdejších obyvatel. Nové technologie vás sugestivně vtáhnou do historie Hlučínska 20. století, která byla plná zvratů a proměn. Hlavním motivem celé expozice je hledání identity Hlučíňanů, což dokládají skutečné, pohnuté životní příběhy zdejších lidí.

Stálá expozice Kdo jsou lidé na Hlučínsku
Kdo jsou lidé na Hlučínsku. Expozice je doplněna o virtuální realitu
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.