„Kdo má kolo, má křídla.“ Návštěva u největšího českého sběratele cyklistiky Jiřího Uhlíře

20. leden 2022

Barokní sýpka v areálu v Žirči na Trutnovsku sloužila po staletí jako sklad obilí. Bouřlivá historie 20. století však způsobila, že špýchar začal postupně chátrat. Vše se změnilo až v roce 2011, kdy sýpku kupuje Oblastní charita Červený Kostelec.

Nyní můžete v barokním interiéru sýpky shlédnout ve třech podlažích celou historii cyklistiky s exponáty, které zapůjčil největší český sběratel cyklistiky Ing. Jaroslav Uhlíř. 

Z jeho rozsáhlé sbírky můžete vidět nejstarší velocipedy, závodní kola z 20. století, i slavná kola známá z filmů posledních let. K vidění jsou i rozmanité cyklo-doplňky, náhradní součástky, trofeje, dobové fotografie a tiskoviny.

Které kolo je moje nejoblíbenější? To je těžko říct. Jako když bude mít matka víc dětí, těžko bude asi na některé pyšnější.
Ing. Jaroslav Uhlíř, největší český sběratel cyklistiky

„Na kole od dětství jezdím. I dnes, nezávodím tedy již, ale používám ho na cestě do práce, za rekreací. Rád se svezu i na historických kolech, na akcích, které jsou k tomu určené,“ říká Jaroslav Uhlíř.

Čtěte také

„Kola sbírám již přes 40 let s různou intenzitou. Je to podle toho, jak se mi vyvíjel osobní život. Když je potom ta sbírka už poměrně rozsáhlá, tak se může stát, že vlastně ta sbírka vlastní člověka a ne sběratel sbírku.“

„Takže ho vytěsní i z objektu, kde bydlí a podobně. Povedlo se mi získat krásné prostory barokního zámku v Nových Hradech u manželů Kučerových, kde jsem byl 10 let. Pak se mi ozvala katolická charita z barokního areálu v Žirči, kde mi nabídli špýchar, kam se těch 220 kol vešlo.“

Z expozice historie cyklistiky v Žirči u Dvora Králové nad Labem

„Většinou to je řazeno chronologicky. Návštěvník, když přijde, tak je tam první a jediná replika jízdního kola barona Draise, které má už přes 200 let. Dál jsou všechny ostatní exponáty originály a je tam celý vývoj jízdního kola. Jak se to vyvíjelo od drezíny, přes mišota, vysoká kola až po moderní závodní velocipedy ze 70., 80. let.“

„Který exponát je můj nejoblíbenější nebo nejcennější? To je těžko říct. Jako když bude mít matka víc dětí, těžko bude asi na některé pyšnější. Ale jsou tam osobitá kola.“

Čtěte také

„Mám rád kola Kohout, mám rád i kolo po Emě Destinnové, naší operní zpěvačce, které jsem získal těsně po revoluci ze Stráže nad Nežárkou. Mám rád i staré dokumenty, nelze sbírat jen jízdní kola, je potřeba sbírat celý svět. Takže i reklamní plakáty, reklamy, poutače a další. Věnoval jsem tomu veškerý volný čas,“ říká s úsměvem největší český sběratel cyklistiky Ing. Jaroslav Uhlíř.

Pořad připravila Eva Boudová.

autoři: Eva Boudová , baj
Spustit audio

Související