Kdo má kolo, má křídla. Vítejte u velocipedistů, fandů historické cyklistiky

Oblečou pumpky a dlouhé elegantní šaty, osedlají historická kola a vyrážejí na spanilé jízdy regionem. To jsou velocipedisté. Fandové historické cyklistiky z Ostravy-Hrabůvky představují svůj klub Moravan a taky vozový park.

Starý reklamní slogan tvrdí, že kdo má kolo, má křídla. Klub českých velocipedistů Moravan tuhle filozofii potvrzuje. Nadšení velocipedisté ho obnovili před dvěma lety. Kořeny má přitom už v první půlce minulého století.

U velocipedistů v Ostravě-Hrabůvce

Petr Lexa Přendík není jen ostravský historik a kronikář, ale taky zapálený velocipedista, sběratel starých bicyklů a předseda obnoveného Moravanu. Společně se svými přáteli Ludmilou Janouškovou, Dagmar Šuranyi a Janem Strakošem se vydává na pravidelné tradiční akce, jako jsou třeba Jarní výlet. I o tom uslyšíte.

Mimochodem – v Ostravě dnes působí jen dva obnovené historické kluby velocipedistů, přitom kdysi byste jich napočítali přes čtyřicet.

Návštěva císaře v Ostravě aneb tentokrát přijde i Sissi
Spustit audio

Související

  • Velociped aneb život na vysokém kole

    Obchodníci, bankovní úředníci nebo i aristokraté. Ti všichni v počátcích 19. století brázdili krajinu na vysokém kole – takzvaném velocipedu!

  • V sedle starého velocipédu

    Až uprostřed křižovatky potkáte staromódně vystrojeného pána na vysokém kole, nedivte se a buďte za volantem opatrní. Takové odvážné jízdy absolvují členové Klubu č...