Kdysi řídil okolní vesnice, byl sídlem soudu, vykonávaly se tam popravy. Brušperk slaví 750 let

18. březen 2019

V Brušperku zahájili oslavy výročí založení města. Od dob první písemné zmínky uplyne letos 750 let. Nové sídlo tehdy začalo vznikat na neobydleném a zalesněném svahu nad řekou Ondřejnicí a stalo se správním centrem celé oblasti. Akcí, které výročí připomenou, naplánovalo město více. Od výstav, koncertů, nové knihy až po přejezd historické vojenské techniky.

„Počátek historie města je dán vydáním lokační listiny 6. prosince 1269 olomouckým biskupem Brunem. Patří k městům, která byla založená na tehdejším Hukvaldském panství a byla založena takzvaně na zeleném drnu. To znamená, přicházejí lokátoři do oblasti, která je zalesněná, a připravují ji na výstavbu nového města,“ říká Kateřina Klesnilová z městského úřadu, spoluorganizátorka oslav.

My jsme teď v Národním domě a prohlížíme si historické fotografie města i obrázky, tak jak Brušperk ztvárnily zdejší děti. „Brušperku se přezdívá Lašský Betlém právě pro to nádherné panorama, které je vidět na těch historických fotografiích, a objevuje se i na mnoha obrazech. A stejně tak je to vidět i tady na dílech dětí ze ZUŠ Jožky Matěje. Na výtvarných dílech se pak objevuje brušperský drak, pak jsou to naši čápové, kteří hnízdí na komíně městského úřadu,“ dodává.

Výstava dětských prací je jednou z akcí, kterou si Brušperk výročí připomíná. „Dále jsou to besedy, různé tematické dílničky pro děti, probíhá fotosoutěž. Jsou to sportovní turnaje a akce, které město podporuje v rámci letošního roku oslav. Následovat budou dny otevřených dveří v některých příspěvkových organizacích,“ vyjmenovává Klesnilová.

Sedmisetpadesátiletou historii města bude přitom mapovat i nová kniha od Kateřiny Knopové. „Kniha se primárně zaměří na středověkou historii města v kontextu jeho nejbližšího okolí a fungování jako správního centra. Časově je vymezena obdobím 13. až 15. století, což je období, kdy docházelo k velkému rozvoji měst a obcí na tomto území. Výjimečně bude přesahovat i do dalších období, která jsou pro Brušperk klíčová,“ dodává Kateřina Klesnilová, spoluorganizátorka oslav založení města.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.