Ke Galerijní ulici v Jistebníku přibyl Galerijní rybník

13. leden 2016

Obec Jistebník na Novojičínsku má velmi originální atrakcí. Jde o známou Galerijní ulici s obrovskými fotografiemi na zdech domů a plotech. Teď Jistebník nabízí další galerii pod širým nebem.

Jde o Galerijní rybník, zatím první projekt z plánované galerijní vodní kaskády. U rybníka jsou masivní dřevěné sochy. Řezbáři je na hrázi vyřezali z dubu, který byl už před zřícením.

„Je to celkem šest rybníků, bude to celá galerijní kaskáda. Ale v podstatě loni jsme pojmenovali první z těch rybníků Galerijní – to je tady ten hlavní rybník, který slouží k uskladnění ryb. V tuto chvíli je vypuštěný a do něho potom budou sochy instalovány,“ vysvětluje majitel rybníků Ivan Lövy.

U Galerijního rybníku už člověk najde několik artefaktů. „Jsou to tři sochy, které vznikly z dubu, který byl tady pokácen, protože se vychýlil a hrozil jeho pád. A my jsme ten dub použili pro sochaře,“ dodává pan Lövy.

Podle Ivana Lövyho to celé vzniklo z podnětu jeho kamaráda, místního fotografa Jana Lipiny. On stojí za místní Galerijní ulicí, která je spolu s Galerií u Foťáka známým turistickým cílem v obci.

„Je to něco nového a proč by nemohlo jít umění ven mezi lidi? Proč by měli lidi chodit jen do galerie?“ ptá se Jan Lipina.

Dvě ze soch, které momentálně stojí na břehu, by měly být umístěny těsně nad hladinou rybníka. „Musíme na dno umístit nějaké podstavce a sochy vyzvednout nad budoucí hladinu. Měl by být zajímavý odraz na té vodní hladině, to by měl být takový příjemný výsledek té naší akce,“ uzavírá majitel rybníků.

Galerijní rybník a Galerijní ulice v Jistebníku

Do Jistebníku jste zváni prostřednictvím našeho magazínu Křížem krajem – poslechněte si záznam pořadu (viz odkaz ‚Přehrajte si celý příspěvek‘).

Spustit audio