Klára Notaro: Bílá laň

První z pětice povídek natočených ve spolupráci s Moravským divadlem Olomouc. V době, kdy herci v divadlech nehrají a režiséři v rozhlasových studiích netočí, našli společně cestu, jak ve stížených udělat nemožné, a přece jen nabídnout posluchačům Českého rozhlasu Olomouc premiérové tituly.

Překladatelka a publicistka Klára Notaro žije v Paříži, je to tedy vlastně "pařížská Češka," ve Francii totiž žije už více než 35 let. Píše prý vždy na kuchyňském stole. A rozhodně přitom neplýtvá dvakrát střelivem. Povídky Kláry Notaro jsou úsporné, sevřené ve formě i výpovědi, takřka prosté dialogů, přitom barvité a nabité současnými tématy. Taková je i povídka Bílá laň, ve které rozehrává zrádné téma osobní svobody.

Účinkuje: Vladimíra Včelná
Připravila: Eva Lenartová
Napsala: Klára Notaro
Zvukový mistr: Zdeněk Slavotínek
Režie: Tomáš Soldán
Premiéra: 2. 5. 2020
autoři: Tomáš Soldán , ele
Spustit audio

Související

  • Setkání s literaturou za časů koronaviru

    Bilá laň, Kinžal, Dívka z města mezi zelenými kopci, Čisté radosti, Asklépios jsou názvy pěti povídek českých autorů, jejichž rozhlasové adaptace vznikaly ve zvláštní době.

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.