Klavírista Miroslav Hanák, kytarista Radek Pastrňák a další říjnoví oslavenci

Brněnský klavírista Miroslav Hanák narozený 15. října 1939 má v Ostravě nahrávky s Urbánkovým triem, kdy po roce 1989 nahradil tragicky zesnulého Vladimíra Figara. Do party ostravských rozhlasových muzikantů zapadl naprosto hladce, výsledkem byly desítky nahrávek svítících dodnes.

Dalším jubilantem těchto dnů je Radek Pastrňák, kytarista, zpěvák, skladatel a zakladatel skupiny Buty, založené v roce 1986. Z počátku roku 1990 je Píšťalka, která se později - ovšem v jiné podobě - dostala do společného projektu Butů a AG Fleku Tramtárie. U naší nahrávky byli Jiří Pospíšil jako režisér a mistr zvuku Lubomír Výrek.

Radka Pastrňáka, co právě načíná poslední rok do příští šedesátky, sice za jeho dlouhou kariéru muzika semtam přestala bavit, ale naštěstí ne až tak úplně. Což je, myslím, Dobrá zpráva. Tou se dostáváme k prvnímu dnešnímu jubilantovi, Miroslavu Hanákovi. Brněnský klavírista se s ostravským Jiřím Urbánkem skamarádil do té míry, že spolupracoval na Jirkových projektech náladových instrumentálních cédéček Šťastná hodina a Obzory. I autorsky. V Dobré zprávě nechal vyniknout s kytarou syna Michala, narozeného 1966, shodou okolností ve stejném roce, co tatínek Miroslav končil studia na brněnské konzervatoři. Jistě nepřeslechnete ani altsaxofon Mistra Rudolfa Březiny. Nahrávka je z počátku roku 1996.

Spustit audio