Klíčovou postavou skandálu spojeného se zlínským podnikatelem Michalem Redlem byl jeho otec, tvrdí publicistka Marie Bastlová

22. červen 2022

Jednou z hlavních rolí v korupčním skandálu spojeném s pražským dopravním podnikem má zlínský podnikatel Michal Redl. O svých zjištěních ohledně jeho kontaktů na Zlínsku hovořila v Českém rozhlasu Zlín Marie Bastlová.

Hostem Českého rozhlasu Zlín byla moderátorka podcastů Ptám se já na serveru Seznam Zprávy a bývalá publicistka Českého rozhlasu Marie Bastlová, která hovořila o podrobnostech skandálu, který v současnosti otřásá českou politikou a který má velkou souvislost se Zlínským krajem.

Marie Bastlová už před pěti lety pro Český rozhlas popsala roli zlínského podnikatele Michala Redla v kauzách spojených s Radovanem Krejčířem. Jak bylo nyní odkryto, Redl udržoval dlouhodobě spojení s politiky z hnutí Starostů a nezávislých jak ve Zlínském kraji, tak na nejvyšší úrovni.

Odchod z funkce ministra školství už kvůli tomuto případu oznámil Petr Gazdík, svoje členství ve stanu pozastavil europoslanec Stanislav Polčák. Oba politici nejsou z ničeho obviněni a v samotné korupční kauze nefigurují. Uvedli ale, že kontakty s Redlem hnutí poškozují.

Podle Marie Bastlové byl klíčovou postavou nikoli Michal Redl, ale jeho otec Petr. Ten měl blízko k Petru Gazdíkovi, který se ke kontaktům s Petrem Redlem i hlásil. Říkal, že s ním konzultuje politické a personální záležitosti okolo hnutí STAN. „A druhá věc je, že Petr Redl a jeho rodina hnutí STAN velmi významně finančně pomohl. V roce 2017, kdy z TOP 09 vznikaly dvě politické strany a Starostové potřebovali finanční injekci, dal jim Petr Redl 3 miliony korun, což byla velmi významná částka,“ dodává v rozhovoru Marie Bastlová.

Jaké informace má Marie Bastlová o tom, že politici ze Starostů a nezávislých měli Michalem Redlem více než společenské kontakty? A je podle ní možné, že by politici nevěděli o vazbách Michala Redla na Radovana Krejčíře? I to se dozvíte ve velmi otevřeném rozhovoru s Marií Bastlovou.

Spustit audio

Související

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.