Klimkovice u Ostravy si připomínají 45 let od konce tramvajové dopravy ve městě

16. únor 2023 09:12

Tramvaje do Klimkovic u Ostravy nejezdí už téměř půlstoletí. Poslední souprava tam přijela před 45 lety. Po kdysi vytížené lince se nedochovalo nic kromě starých viaduktů. V době své největší slávy trať přitom spojovala lázeňské město s ostravským centrem.

„Teď jsme přesně nad tím viaduktem. Tady jezdily tramvaje a trať tady měla předposlední a poslední zastávku,“ ukazuje klimkovický kronikář Jiří Pillich. „Tady byla zastávka spojená s přímým vchodem do hospody. Tehdy tudy jezdili do práce havíři a když byla výplata, tak ta hospoda tady byla v permanenci,“ dodává kronikář.

Dnes je trať zarostlá náletovými dřevinami a projít se až k nádraží prakticky nedá. Navíc je v jednom přerušená.

Čtěte také

„Tou tramvají jezdili téměř všichni. A ti, kteří bydleli v okolních vesnicích, tak tady do Klimkovic k tomu nádraží dojížděli na kole. Kola tady postávala různě u nádraží a u okolních domků,“ vzpomíná kronikář.

Poslední tramvaj tudy projela před 45 lety. „Lidé nevěřili, že by ta tramvaj byla nahrazena něčím jiným. Tehdy ale Dopravní podnik města Ostravy, který trať provozoval, viděl, že údržba potřebuje velké změny. A došlo až k tomu, že byl podán návrh na zrušení té tramvaje,“ uzavírá Jiří Pillich.

Tramvaje mezi Klimkovicemi a Ostravou tak kompletně nahradila autobusová doprava.

autor: Petr Dušek
Spustit audio

Související