Klíšťata po zimě opět začínají zvyšovat svou aktivitu. Lidé by měli být opatrní

13. duben 2021

Stále aktivnější jsou teď v teplejších jarních dnech i klíšťata. Potvrzuje to třeba mapa Českého hydrometeorologického ústavu, která jejich výskyt od začátku dubna sleduje. I když je zatím nebezpečí mírné, lidé na tyto roztoče můžou narazit. I proto je nutné se před nimi chránit.

Bez repelentu teď do lesů nevstupuje třeba turistka Veronika Šamárková z Opavy. Má k tomu velmi dobré důvody. „Rok zpátky mi zjistili boreliózu. Měla jsem časté problémy s bolestí hlavy, lékaři na příčinu přišli až v lednu a dostala jsem antibiotika. Od té doby jsem hodně unavená a bolívá mě hlava. Snažím se z toho nějak dostat,“ popisuje.

Kromě lymeské boreliózy klíšťata můžou přenášet i klíšťovou encefalitidu, proti které existuje očkování. Třeba infekční oddělení Slezské nemocnice v Opavě loni hospitalizovalo zhruba 60 pacientů s touto nemocí, což je o dost více než v jiných letech.

Přehlédnutelné nymfy

„Klíšťata ve stadiích larvy nebo nymfy jsou velmi drobná a snadno přehlédnutelná. Z tohoto důvodu můžeme říct, že až polovina pacientů, kteří k nám s klíšťovou encefalitidou přicházejí, vůbec neví, že měli klíště,“ vysvětluje primář Petr Kümpel.

Situaci s encefalitidou v nemocnici může letos zkomplikovat i koronavirus. Infekční oddělení totiž zaměstnávají hlavně covidoví pacienti.

„Hledáme způsoby a nepůjde to asi jinak, pokud budeme i nadále izolačním oborem pro covid. Pacienti pak budou muset ležet na jiných pracovištích, pravděpodobně na neurologických odděleních,“ dodává Kümpel.

A ještě správná technika vytahování klíštěte na závěr. Podle Petra Kümpla je nejlepší ho zalít dezinfekčním prostředkem. Po zhruba 5 minutách, kdy je už klíště mrtvé, následuje vytažení pinzetou a pak dezinfekce celé rány.

autor: Petr Dušek
Spustit audio

Související