Kluski śląskie podle paní Mariny z Orlové

Dnešní recept Ostravské rozhlasové rodinky nám poslala paní Marina Kolátková z Orlové-Lutyně. Je to recept na kluski śląskie. Slezské kluski neboli noky jsou jednoduché, chutné ale i na talíři efektní jídlo.

Budeme potřebovat:

- brambory
- bramborový škrob


Postup:

1. Den předem uvaříme brambory.

2. Oloupané nastrouháme na jemném strouhátku do misky.

3. Vyrovnáme povrch a rozdělíme nožem na 4 díly.

4. Vyjmeme 1 díl brambor a místo něho nasypeme bramborový škrob ve stejném množství, jako ta čtvrtina brambor. Je to taková jednoduchá pomůcka, místo vážení.

5. Potom smícháme všechny nastrouhané brambory se škrobem a vypracujeme těsto.

6. Z těsta děláme malé kuličky.

7. Nakonec v každém noku udělám prstem malý důlek, ve kterém pak po uvaření na talíři pěkně vynikne masová šťáva.

8. Vaříme v osolené vodě, nesmíme noky převařit. Vyndáváme noky na talíř, hned jak vyplavou na povrch.

K nokům je perfektní plátek hovězího masa ve vlastní šťávě. Ani toho hovězího nemusí byt hodně, protože noky se šťávou jsou vynikající i samotné.

Děkujeme paní Marině za zajímavý recept a jako odměnu jí posíláme tričko Ostravské rozhlasové rodinky a knihu.

Vaše recepty, nebo i zkušenosti s už odvysílanými recepty Ostravské rozhlasové rodinky nám posílejte na e-mail richard.piskala@rozhlas.cz, nebo poštou k nám do Českého rozhlasu Ostrava, Dr. Šmerala 2, Ostrava 70200.

autor: posluchači ČRo

Nejnovější recepty

E-shop Českého rozhlasu

Sestru se mi nikdy nepodařilo dočíst. Citlivého člověka jsem poslechla až do konce.

Iva Jonášová, ředitelka Vývoje a výroby

citlivy_clovek.jpg

Citlivý člověk

Koupit

Nový román českého básníka, prozaika, překladatele a publicisty, ve kterém se prolínají groteskní a tragické prvky a který vypráví příběh ze žhavé současnosti. Jáchym Topol získal za tento titul Státní cenu za literaturu.