Kluski śląskie podle paní Mariny z Orlové
Dnešní recept Ostravské rozhlasové rodinky nám poslala paní Marina Kolátková z Orlové-Lutyně. Je to recept na kluski śląskie. Slezské kluski neboli noky jsou jednoduché, chutné ale i na talíři efektní jídlo.
Budeme potřebovat:
- brambory
- bramborový škrob
Postup:
1. Den předem uvaříme brambory.
2. Oloupané nastrouháme na jemném strouhátku do misky.
3. Vyrovnáme povrch a rozdělíme nožem na 4 díly.
4. Vyjmeme 1 díl brambor a místo něho nasypeme bramborový škrob ve stejném množství, jako ta čtvrtina brambor. Je to taková jednoduchá pomůcka, místo vážení.
5. Potom smícháme všechny nastrouhané brambory se škrobem a vypracujeme těsto.
6. Z těsta děláme malé kuličky.
7. Nakonec v každém noku udělám prstem malý důlek, ve kterém pak po uvaření na talíři pěkně vynikne masová šťáva.
8. Vaříme v osolené vodě, nesmíme noky převařit. Vyndáváme noky na talíř, hned jak vyplavou na povrch.
K nokům je perfektní plátek hovězího masa ve vlastní šťávě. Ani toho hovězího nemusí byt hodně, protože noky se šťávou jsou vynikající i samotné.
Děkujeme paní Marině za zajímavý recept a jako odměnu jí posíláme tričko Ostravské rozhlasové rodinky a knihu.
Vaše recepty, nebo i zkušenosti s už odvysílanými recepty Ostravské rozhlasové rodinky nám posílejte na e-mail richard.piskala@rozhlas.cz, nebo poštou k nám do Českého rozhlasu Ostrava, Dr. Šmerala 2, Ostrava 70200.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor
Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.