Knihovna v Klimkovicích u Ostravy slaví 100 let. Město o ní připravuje i výstavu na zámku

2. březen 2020

Sté výročí letos slaví knihovna v Klimkovicích u Ostravy. Město ji v roce 1920 založilo proto, aby využilo svůj bohatý knižní fond. Zároveň mu to ale přikazoval i zákon o knihovnictví. Všechny obce minimálně se 400 obyvateli totiž v té době knihovnu mít musely. Abychom zmapovali historii té klimkovické, vydali jsme se přímo na místo.

Knihovna v Klimkovicích u Ostravy má 100 let. Lázeňské město k tomu teď připravuje velkou výstavu. Bude na zámku a lidé se na ni můžou přijít podívat od poloviny března. Vedoucí knihovny Zuzana Konvičková říká, že se návštěvníci na ní dozví řadu věcí.

Kromě historických fotek a dokumentů nebude chybět i srovnání se současností. Podle Konvičkové totiž obliba půjčování knih v současnosti opět roste. „Po stagnaci v devadesátých letech se lidé do knihovny zase vracejí, do knihoven všeobecně. Nejen že si půjčují knihy, ale velmi jsou vypůjčovány také audioknihy,“ dodává.

autor: Petr Dušek
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.